marți , 5 decembrie 2023

Scriitorul Juan Pablo Villalobos va veni în România

Juan-Pablo-Villalobos

„Fiesta în bârlog”, prima carte a scriitorului mexican Juan Pablo Villalobos, a făcut vâlvă în toată lumea de îndată ce a apărut, ajungând direct pe lista scurtă pentru Guardian First Book Award, şi la puţin peste un an fiind deja publicată în 15 ţări. În luna martie, la invitaţia Curtea Veche Publishing, Juan Pablo Villalobos va veni în România. 

Scriitorul va rămâne în ţară pentru trei zile (13-15 martie 2013), programul său incluzând o întâlnire cu cititorii în Bucureşti, şi una la Timişoara, aceasta din urmă în cadrul Salonului de carte Bookfest.

“Fiesta în bârlog” este povestea lui Tochtli, fiul unui temut mafiot mexican, care locuieşte împreună cu tatăl său şi cu o suită de servitori într-un palat izolat de restul lumii, frecventat de politicieni corupţi, de prostituate şi de oameni de afaceri dubioşi. Pentru “protecţie”, Tochtli este privat de contactul cu lumea exterioară, dar asta nu contează, pentru ca palatul este el însuşi o reproducere în miniatură a Mexicului. Dorinţa sa cea mai aprigă este aceea de a avea un hipopotam pitic de Liberia.

Volumul de nici 100 de pagini, apărut la Curtea Veche Publishing, în 2012, în traducerea lui Horia Barna, a câştigat simpatia cititorilor romani, mulţi dintre ei reuşind şi să intre în contact direct cu scriitorul prin reţelele de socializare. Multe citate din carte, redând vocea candida, amuzantă şi plină de autenticitate a personajului principal, sunt deja cunoscute pe Internet. „Dar eu nu sunt bolnav de minte, pe mine nu m-a durut niciodată creierul” sau „Memoria mea e aproape fulminanta” sunt doar două dintre acestea.

„Fiesta în bârlog”, a cărei copertă a fost realizată de agenţia Griffon&Swans, a fost premiată în cadrul galei „Cele mai frumoase cărţi din România în 2012”, organizată de Asociaţia pentru Performanță şi Cultură.

Juan Pablo Villalobos (n. 1973, Guadalajara) este unul dintre scriitorii contemporani în plină ascensiune. Prozator, eseist şi critic literar, obişnuieşte să abordeze în textele sale teme surprinzător de diverse, de la influența avangardei asupra operei lui César Aira, la “tangologie”, ejaculare precoce şi literatura latinoamericană în prima jumătate a secolului XX. A fost bursier al programului Alßan, finanţat de Uniunea Europeană, şi a obţinut un doctorat în teoria literaturii şi în literatura comparată la Universitatea Autonomă din Barcelona. De origine mexican, trăieşte de câţiva ani în Brazilia. Prin volumul “Fiesta în bârlog”, Juan Pablo Villalobos este considerat în Germania un reprezentant important al “narco-literaturii”.

Volumul “Fiesta în bârlog” este disponibil în librării şi pe site-ul www.curteaveche.ro la preţul de 18 lei.

Foto: vercuba.com

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *