Cele mai mari semne de întrebare ale femeilor vizează, în special, tratarea dereglărilor hormonale, instalarea sindromul premenstrual şi a menopauzei. Oboseala, căderea părului, palpitaţiile, problemele dermei, variaţiile în greutate şi multe alte afecţiuni sunt, în general, în strânsă legătură cu dezechilibrele hormonale, care asociate sindromului premenstrual şi a menopauzei provoacă o adevărată luptă în organismul uman.
O metodă naturală de a redobândi echilibrul hormonal este adoptarea unui program de nutriţie adecvat şi chiar modificarea stilului de viaţă. Astfel, în construirea unei diete optime care să asigure echilibrul hormonal este foarte important să fie incluse suficiente verdeţuri şi proteine slabe, să se reducă carbohidraţii de amidon şi să se asigure aportul suficient de acizi graşi Omega.
Raportul perfect de acizi graşi – suport în dezechilibrele hormonale
Cunoscute drept cele mai nutritive alimente de pe pământ, seminţele de cânepă conţin raportul perfect 3:1 de acizi graşi Omega 6: Omega 3, reprezentând raportul optim şi necesar corpului uman. Este binecunoscut faptul că acizii graşi au un rol esenţial în producerea de hormoni, în reglarea durerilor şi a inflamaţiilor şi, totodată, în menţinerea funcţiei membranei celulare. De regulă, în tratarea dezechilibrelor hormonale se recomandă adoptarea unei diete atente, însă principala problemă apare în obţinerea echilibrului ideal între acizii graşi, întrucât majoritatea dietelor conţin prea mulţi acizi Omega 6 şi prea puţini acizi graşi Omega 3. Consumul adecvat de Omega 6 este vital, însă un conţinut prea mare de acizi graşi Omega 6 determină crearea unei supra-abundențe de hormoni inflamatorii, precum insulina, producând astfel hipoglicemia. De asemenea, aportul suficient de acizi graşi Omega 3 va crea hormonii de reglementare, ţinând astfel sub control hormonii inflamatorii.
Cercetătorii au demonstrat faptul că sindromul premenstrual este mai mult decât o afecţiune manifestată printr-o combinaţie de simptome fizice şi psihologice care apar în zilele dinaintea menstruaţiei, şi anume un cumul de tensiuni, angoase şi frustari care se manifestă ca un răspuns la aceste sentimente.
Întrucât seminţele de cânepă conţin acizi graşi care sunt esenţiali pentru scutul de mielină, aceştia asigură o structură sănătoasă a membranelor celulare şi ajută la dezvoltarea optimă a creierului şi a funcţiilor cognitive şi prin urmare, la trecerea cu uşurinţă peste aceste perioade. În plus, datorită conținutului bogat în acizi graşi Omega 6 şi Omega 3, persoanele ale căror diete includ seminţele de cânepă par a fi mai calme şi mai binedispuse, ca urmare a influenţei acizilor graşi asupra sistemelor hormonale.
Sănătatea verde din seminţele de cânepă
Seminţele de cânepă reprezintă sursa de sănătate adecvată în construirea unor diete potrivite atât pentru controlul dezechilibrelor hormonale, cât şi pentru ameliorarea simptomelor sindromului premenstrual şi ale menopauzei. Seminţele de cânepă sunt singurele seminţe de acest tip care conţin acid gamma-linoleic (GLA), care ajută la reglarea echilibrului hormonal şi la susţinerea sănătăţii odată instalată menopauza.
Carmen Brumă recomandă semințele de cânepă de la CANAH
Gustul seminţelor de cânepă este asemănător cu cel al seminţelor de pin sau de floarea soarelui, diferențiându-se printr-un bogat conţinut de proteine, 31% proteină completă, cu toţi aminoacizii esenţiali, şi prin raportul ideal de acizi graşi Omega 6 şi Omega 3.
Seminţele pot fi consumate în moduri variate, cum ar fi în salate de legume şi fructe, muesli, produse de panificaţie, reţete de paste şi orez etc.
Semnat de LaRevista.ro