marți , 27 octombrie 2020

Arhiva articole semnate de Virgil Borcan

„Armoniile visului”, de Gabriel Stan: vernisaj la final de expoziție, la Galeria KronArt

În ultima lui carte de convorbiri (hélas: despre noi toți se va vorbi o dată la trecut), Borges ne face părtași unei angoase insuportabile. Orb, avea coșmaruri din care, trezindu-se, nu știa că e treaz, intrând – sau mai degrabă căzând – dintr-un vis în altul, pe principiul oglinzilor paralele reflectându-se la infinit una în alta. Gabriel Stan, la al ... Citeşte mai departe »

„Metamorfoze”: expoziție Claracarat, la galeria KronArt din Brașov

Destul de „stearpă”, dacă e să ne referim la precipitații, luna decembrie a anului care tocmai s-a încheiat a fost rodnică în evenimente culturale la galeria KronArt din Brașov. Se cuvine remarcat, printre altele, vernisajul expoziției „Metamorfoze”, al artistei de origine brașoveană Claracarat, expoziție deschisă în continuare la KronArt toata luna ianuarie. Greu de încadrat tipologic, artefactele Clareicarat propun o viziune ... Citeşte mai departe »

„Cioburi de vise”, de Maria Fătu: expoziție de pictură pe sticlă, la Galeria KronArt

„Cioburi de vise”, prima expoziție personală a Mariei Fătu (deschisă la Galeria KronArt din Brașov) încununează o trudă inițiată cu mai bine de 10 ani în urmă. Într-un anumit sens, ea este și nu este un început, în măsura în care se produce după 4 expoziții de grup („Arta ca hobby”, „Dăm culoare țării”, „Metamorfoze”, „Vis în vis”). Hieratice, stilizate ... Citeşte mai departe »

„Moravuri”: expoziție de Petre Mihai Nilă, la Galeria KronArt

La o oră devenită de acum ritualică (13), galeria KronART vernisa, pe 6 mai, expoziția „Moravuri” a sculptorului Petre Mihai Nilă. Obișnuit, veți spune. Și totuși, cât de neobișnuit…Sau invers, totuna. Piese din bronz emanând, toate, o stranie senzație de forță, de monumentalitate concentrată, diseminate în spațiul galeriei, recompun fiziologia și etica, ba chiar (filocalic, aproape), lupta cu patimile care ... Citeşte mai departe »

„Rimphony”: expoziție Gabriel Stan, la Galeria KronArt

Vernisată la început de primăvară astronomică, expoziția RIMPHONY a artistul plastic Gabriel Stan propune un autor situat la zenitul maturității. Dincolo de jocul (in)voluntar de cuvinte, pânzele expuse la galeria brașoveană KronART (Fereastră, Cititoarea în stele, Noaptea timpului, Veritas, Via vie, Pilonul rotitor etc.) configurează un spațiu estetic multidimensional, în măsura în care pictura e întregită de poezie (RIMPHONYA este ... Citeşte mai departe »

„Nu contează!”: Expoziție de fotografie Szidonia Veres, la Galeria KronArt

Şi totuşi, contează foarte mult. Pentru că Szidonia Veres, crescută – la propriu – în galeria braşoveană KronArt este deja, în ziua majoratului, la a doua expoziţie fotografică. Şi nu vorbim (aşa cum s-a remarcat, de altfel, la vernisaj) de o precocitate ostentativă, ci mai degrabă de o maturitate artistică menită să ne şi să o pună pe gânduri. Tandemul ... Citeşte mai departe »

„La confluența visurilor cu realitatea”, de Ștefan Croitoru. Antologie de autor, cu ilustrații de Gabriel Stan

„Vine un ceas de taină, când ai vrea/Ca nimeni să nu ştie ce-ai greşit./Şi, navigând nebun după vreo stea,/Să crezi că împlinirea ţi-ai găsit.” Pentru Ştefan Croitoru ceasul de taină a venit prea devreme şi pe neaşteptate. Ne lipseşte, şi nu ştiu dacă ne vom obişnui cu lipsa lui. Cu atât mai semnificativ devine gestul editorial al editurii KronArt, care ... Citeşte mai departe »

„Implant de tăcere”, de Chris Samy. O carte vie

„Binele nu e bine dacă nu se face bine”, o ştim din înţelepciunea Patericului. Mutatis mutandis, spectacolul unei inteligenţe devine din fascinant, atrăgător doar în momentul şi în măsura în care nu e trufaş. Egolatru. Autotelic. Aşa cum se întâmplă cu „Implant de tăcere”. Chris Samy câştigă simultan – fără probabil să şi-o fi propus – două pariuri: cu standardele ... Citeşte mai departe »

Navighează pana sus