marți , 27 iulie 2021

Sorin Lucaci, BookLand: „Numai prin lectură poți deveni un om liber”

Ce aduce nou librăria online book-land.ro pe lângă alte site-uri de profil?

În primul rând, faptul că noi avem la primul transport comanda gratuită, avem tot felul de incentives. În afară de asta, venim cu tot felul de promoţii, venim cu preţuri bune. Mergem pe promoţii, dar nu pe discounturi foarte mari, cum fac concurenţii noştri, care ajung să vândă cartea cu un leu sau doi lei, făcând promoţie la promoţie. Nu poţi, pentru că în felul ăsta nu ai să reuşeşti niciodată să cultivi omul spre lectură. Nu mergi numai pe cantitate, trenuie să îl faci pe om să înţeleagă că şi cartea şi plăcerea lecturii are un preţ, nu poate costa o carte cât un covrig, că nu ai făcut nimic, dacă mergi numai pe ideea de reducere.

Este al treilea an de caravană, de periplu cultural prin toată ţara. Ce aduce inedit şi atractiv acest târg în comparaţie cu celelalte? 

În plus faţă de celelalte târguri aducem tocmai această noutate, faptul că încercăm să acoperim o mare suprafaţă din teritoriul ţării, să-i urmăm pe toţi iubitorii de carte, oriunde s-ar afla. Traseul generos al Caravanei şi evenimentele organizate în cadrul târgului, zic eu, fac diferenţa. Caravana BookLand organizează în fiecare oraş unde poposeşte, multe evenimente artistice şi culturale: lecturi publice cu scriitori locali, expoziţii de pictură şi sculptură, momente artistice realizate de copiii de la Şcolile Populare de Artă, de la Palatul Copiilor, de elevi de la liceele de artă, tineri actori de la teatrele de păpuşi, etc. Iar în raport cu librăriile existente, încercăm prin calitatea şi diversitatea titlurilor prezentate, să facem această diferenţă.

Pe parcursul Caravanei BookLand prin ţară, am avut ocazia de a cunoaşte oameni minunaţi, dornici să ne ajute în demersul nostru cultural de mediatizare şi promovare a cărţii. Poeţi, prozatori, critici literari, pictori, preşedinţi de filiale ale Uniunii Scriitorilor sau Artiştilor Plastici din România. Aş enumera câţiva din Moldova, atât de dragi mie: Carmen Veronica Steiciuc, un extraordinar organizator de evenimente culturale şi festivaluri literare, Gheorghe Neagu de la Oglinda literară din Focşani, Lucian Mănăilescu de la Buzău, Constantin Marafet din Râmnicu Sărat, organizatorul Festivalului de creaţie literară Titel Constantinescu, doamna profesor universitar Mihaela Gârlea din Iaşi, dar şi promoteri culturali din Ardeal, domnul Dorel Cosma, directorul Centrului Cultural George Coşbuc din Bistriţa Năsăud şi mulţi alţii. Sper să nu supăr pe nimeni dacă nu i-am enumerat pe toţi. Sunt convins că şi în 2013 vom găsi aceeaşi deschidere şi receptivitate, din partea comunităţilor culturale locale, din partea oamenilor de cultură, de a organiza evenimente artistice şi culturale în fiecare locaţie unde va poposi Caravana BookLand.

Cum vi se pare piaţa de carte din România? Cum se descurca editurile în aceste vremuri de criză?

Piaţa de carte din România este insuficient structurată şi valorificată. Este o piaţă cu potenţial, în continuă mişcare, editurile fac eforturi disperate pentru a-şi conserva resursele şi portofoliul de titluri, pentru a trece cu bine peste această perioadă foarte dificilă din punct de vedere financiar. Din păcate, industria cărţii din România nu este la fel de profitabilă ca cea din ţările dezvoltate: Germania, Franţa, Anglia. Iar criza financiară a atins, fără doar şi poate, şi domeniul cărţii. Putem spune cu siguranţă că piaţa de carte este în declin, şi asta se reflectă şi în activitatea târgurilor de profil.

Un sondaj realizat de Institutul Român de Studii Sociale (IRSS) arată nişte rezultate îngrijorătoare: peste jumătate din populaţie nu a terminat de citit nici o carte în 2012. Altfel spus, în medie, finlandezii cheltuiesc 11,3% din veniturile salariale pentru zona de cultură (cărţi, teatru, film, operă, vernisaje, expoziţii de pictură sau sculptură) şi se află pe locul întâi. Iar pe locul doi se afla maltezii! Britanicii se plasează de abia pe locul cinci, iar nemţii pe zece! Pe ultima poziţie se afla românii! Ei cheltuiesc mai puţin de jumătate decât ocupanţii primului loc!

De asemenea, studiul Institutului Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES)arată că aproape un sfert dintre români n-au mai citit o carte de ani buni. Lipsa timpului pentru lectură, şi a timpului în general, accesul la alte surse de informare (tv, radio, internet, etc.)  lipsa banilor, lipsa unei educaţii, a unei deprinderi în ceea ce priveşte lectura, sunt câteva din motivele care ne fac pe noi, românii, să citim mai puţin decât vecinii noştri. Pe de altă parte, se pare că cel mai mult citesc românii cu vârste cuprinse între 36 şi 65 ani, şi preferate sunt romanele, deci tot beletristica este pe primul loc în preferinţe, potrivit studiului.

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *

Navighează pana sus