vineri , 18 iunie 2021

Special LaRevista.ro: 19 lucruri care-ți vor face viața mai frumoasă

Detaliu Van GoghDetaliu: Vincent van Gogh, „Restaurant de la Sirene at Asnieres

De fapt, ca să fiu mai clară, sunt 19 lucruri care-mi fac mie viața mai frumoasă, zi de zi. S-ar putea ca pe voi să vă lase total indiferenți, iar pe unele, cine știe, poate chiar le detestați. Poate aveți alergie la cafea și nu suportați croissantele cu unt, poate nu aveți nicio intenție să vă plimbați cu bicicleta sau să meditați, dar am scris articolul acesta mai degrabă pentru a vă invita să vă găsiți propriile bucurii cotidiene, să le cultivați și să vă faceți traiul mai frumos. Sper să ne reușească tuturor, mereu!

Fotografiile lui Gregory Colbert

Gregory Colbert

E preferatul meu, iar dacă n-ați văzut filmele și fotografiile din seria „Ashes and Snow”, vă rog s-o faceți. Gregory Colbert are marele dar al artiștilor autentici: acela de a spune o poveste pe care nimeni nu o mai spune ca el. Iubirea și comuniunea dintre oameni și animale, surprinsă în cele mai impresionante cadre pe care le-am văzut vreodată.

Sa fii mereu prezent

Prezent

Anul acesta am început să înțeleg, mai bine ca oricând, clișeul de a te bucura de fiecare moment. Să nu mănânci uitându-te la televizor sau urmărind ce-au mai postat prietenii pe Facebook. Să citești o carte și să te lași atras în poveste ca și cum ți-ar aparține. Să ieși dimineața afară și să privești în jur, și să fii conștient de darul pe care îl ai fiind în viață. Să stai de vorbă cu un prieten fără să-ți verifici telefonul în timp ce el îți povestește, poate, ceva important și te vrea acolo 100 %. Să te bucuri de o clipă unică împreună cu un om apropiat. Să trăiești aici și acum. Da. Exersați asta mai des; obiceiurile ne devin într-un final a doua natură.

Înghețata cu fructe de pădure

Pink Lady Food Photographer of the Year 2012

Se ia un bol frumos – că mâncăm mai întâi cu ochii -, se pun cupe de înghețată după pofta inimii (la mine înseamnă cam patru, mari) și se presară deasupra afine și zmeură (sau orice alte fructe vă pică bine, dar mai ales cele de pădure). Se savurează fără grija milioanelor de calorii pe care le conține!

Lenevitul

Leisure

„Particularitatea unui om de succes este că poate petrece o zi întreagă pe malul unui râu fără să se simtă vinovat pentru asta”. A lenevi înseamnă să stai, așa, fără să faci nimic altceva decât să stai. Poate doar să te bucuri de tot ce ți se întâmplă în corp, în suflet și în minte în acest timp. Sau să nu te bucuri. Să nu nimic.

Cafeaua

Cafea

Nu s-au inventat cuvinte cu care să pot descrie cât de mult iubesc și respect licoarea cea mai aromată a lumii. Vă spun doar atât: puteți să mă strigați „Cafea”, răspund mai prompt decât la numele din buletin!

Privitul cerului

PrivesteCerul

Nu știu cine a ștampilat Bucureștiul cu îndemnul „privește cerul” (își ține identitatea relativ ascunsă), însă trebuie să fi știut că e una dintre cele mai bune modalități de a ne spăla retina de tot urâtul pe care-l înregistrează involuntar. Privesc cerul des. Ziua și noaptea. Răsăritul și apusul sunt adevărate spectacole (gratuite), și tot ce se întâmplă între ele e magie.

Compasiunea antrenată zilnic 

Compasiune

Dacă n-o exprimați, încă, atunci ștergeți-o de praf și încurajați-o să iasă la lumină! Dezvoltați-vă această calitate care se regăsește în fiecare dintre noi. Nu treceți pe lângă un om al străzii privind în altă parte; nu-i cunoașteți povestea – poate a fost odată un om ca voi, care avea unde să doarmă și ce să mănânce. Ajutați-l așa cum puteți. Și faceți asta cu toate ființele care de asta au nevoie. Dacă nu pentru ele, fiți egoiști și faceți-o pentru voi. O să vă fie cel mai prețios cadou.

Să adopți un animal

sad dog

O bună modalitate de a vă face un astfel de cadou e să adoptați unul dintre zecile de animale care își caută stăpân pe stradă sau pe rețelele de socializare. Din trei pisici pe care le am acasă, două sunt luate de pe stradă, iar din cei doi câini – unul e luat dintr-un șanț unde stătea să moară de foame și frig. 200 de euro cheltuiți pe un câine de rasă nu înseamnă că vă veți cumpăra un suflet mai bun decât al animalelor care bântuie pe străzi, în căutarea unui prieten pe viață.

Mersul cu bicicleta

Bicicleta

Am crescut într-un sat din Transilvania unde aproape toată lumea se deplasa cu bicicleta. Nici nu mai știu când am învățat să pedalez, dar știu că am făcut asta vreme de ani buni, până târziu, în adolescență. De curând ne-am reîntâlnit – eu și bicla – și a fost ca și cum m-aș fi întâlnit cu mine, cea de-atunci. Toată vara asta am mers cu bicicleta peste tot. Am decorat-o cu o floare roșie, i-am atașat și un coș pentru cumpărături (trebuie să-mi pun croissantele undeva) și m-am bucurat de soare și aer curat. Doar înotul și yoga îmi mai aduc bucuria asta nemărginită, libertatea asta absolută a corpului și a minții.

Yoga

Yoga

O facem de mici, la orele de gimnastică de la școală. „Podul”, „lumânarea” și alte poziții pe care profesorii ne obligau să le exersăm sunt, de fapt, exerciții de yoga la care toți adulții s-ar putea întoarce. Am început într-o joacă, imitând-o pe Mandy Ingber (antrenoarea unor staruri, pe care am și intervievat-o!. De la ea am învățat lucrurile de bază, prin filmulețe de pe YouTube, dar n-aș fi reușit să progresez foarte mult singură, dacă nu aș fi combinat yoga cu meditația. Doar așa am învățat că trupul poate fi ghidat după cum dorim, prin forța unei raze de lumină concentrată care pleacă din miezul nostru. Se cheamă voință și se capătă prin antrenament dedicat. Recompensa e copleșitoare.

Meditația

Meditatie

Probabil că e cea mai dificilă și cea mai frumoasă cale de a ajunge, în sfârșit, la tine însuți. O percep ca pe o formă de yoga spirituală, de aceea spun că cele două ar trebui practicate împreună, căci se potențează reciproc, aducându-ne mai aproape de uniunea minții cu trupul și spiritul, pe care unii nu o realizează niciodată în această viață.

M-a modificat ireversibil, din fericire, obligându-mă să mă privesc direct în ochi și să elimin din poverile pe care le căram în spate, fără ca măcar să le mai simt, fiind dintotdeauna obișnuită cu ele. M-a învățat să văd tot ce e mai rău și mai bun, tot ce-i mai urât și mai frumos înăuntrul meu. Să mă împac cu mine și cu tot ce respiră în jur. Să renunț la frică și să am din nou curaj. Meditația m-a așezat pe drumul cel bun.

Dacă vreți să încercați, vă recomand o mantră pe care oricine o poate practica, fiind considerată mantra de inițiere în meditație: Om Mani Padme Hum. Scrieți-o pe o hârtie, învățați-o pe de rost și repetați-o oricând. Iar dacă veți avea nevoie de mai mult, trimiteți-mi un mesaj aici.

Orice formă de mișcare

Sport

Preferata mea e cardio dance aerobic, iar antrenoarea mea – tot virtuală –  e Tracy Anderson. Acum n-o mai urmăresc atât de des pe YouTube, pentru că în patru ani de practică intensă, știu destul de bine ce are nevoie corpul meu. Așa că mi-am făcut singură un program în care combin aerobicul cu Pilates și alte exerciții (inclusiv yoga, desigur) și care pentru mine funcționează perfect. Poate nu vi se potrivește aerobicul, dar sunt sigură că există o altă formă de mișcare ce vă place. Ăsta e și secretul, să vă placă, pentru că numai așa veți putea fi consecvenți și veți avea rezultate de durată.

Croissantele cu unt

Croissant

Știu că nu prea au nicio valoare nutritivă, au doar calorii multe și… un gust perfect! Dacă sunt bine făcute – atenție – că am întâlnit fel și fel de croissante cu unt, pot spune că mă pricep să disting unul adevărat de o făcătură care doar arată a corn franțuzesc și are consistența unui carton gol. Deci, trebuie să fie crocant la exterior și pufos înăuntru, unde să se simtă din abundență aroma de unt la care patiserul n-a făcut rabat!

Uleiul de cocos

Ulei de cocos

E cea mai utilă și minunată descoperire pe care am făcut-o în ultima vreme, via Lili Psarudakis. Mi-ar lua pagini întregi să vă descriu în câte feluri îl puteți folosi, mă limitez doar la a vă spune că e un excelent anti-rid (un strop în jurul ochilor, înainte de culcare), face minuni pentru păr și mai ales pentru scalpul uscat, pentru mâini (puteți uita chiar și de cele mai lăudate creme!) și unghii/cuticule, pentru o mulțime de probleme ale pielii (cum ar fi eczemele și chiar și formele ușoare de acnee). Îl puteți folosi și în loc de unt de corp – iarna e perfect, iar vara, mai ales după plajă, e extrem de reconfortant pentru epidermă. Să nu uit: îl puteți și mânca, evident! Se folosește și la gătit, iar o linguriță de ulei de cocos, dimineața, pe stomacul gol, îmbunătățește digestia și nivelul colesterolului.

Cărțile

Carti

Marea noastră șansă de a călători în alte lumi și de a trăi și alte vieți.

Dar, mai ales, cărțile lui Haruki Murakami

Haruki Murakami

Nu știu cu care să vă recomand să începeți – eu am început cu „La sud de graniță, la vest de soare” și mi-a fost fatal: m-am îndrăgostit definitiv de autorul japonez și sufăr că nu e mai prolific și că trebuie să aștept cu anii pentru o nouă carte, pe care o devorez în câteva zile. Sau într-o noapte, cum s-a întâmplat cu cea mai recentă, „Tsukuru Tazaki cel fără de culoare și anii săi de pelerinaj”.

Murakami rămâne marea mea dragoste literară, indiferent cât de mult i-aș iubi pe Marquez, pe Steinbeck, pe Fowles sau pe Bukowski. E regele inimii și-al bibliotecii mele.

Picturile lui Van Gogh

Vincent

Așa cum Murakami e marea mea dragoste literară, Vincent este pentru mine cel mai mare artist care a trăit vreodată. Îmi dau seama de enormitatea declarației, mi-o asum, la fel cum îmi asum și faptul că i-am spus doar „Vincent”, ca și cum ne-am fi băut cafeaua împreună, acum o sută de ani, pe „Terasa cafenelei, noaptea” (pictura mea preferată). Însă, vă asigur, de fiecare dată când îi pronunț numele, fac o plecăciune în gând.

Cei care mă cunosc știu de mult: trăiesc cu sentimentul că Van Gogh a pictat pentru mine, iar eu exist ca să-l ador. O complicată și minunată poveste de dragoste artistică, ce va dura la nesfârșit.

Trezitul devreme

Dimineata

Cum spunea o prietenă: „Eu sunt genul de om care adoră diminețile, dar se trezește mereu prea târziu ca să le savureze!” Îmi place la nebunie aerul proaspăt din prima parte a zilei, îmi place să văd soarele urcându-se sus pe cer, să ascult păsările cântând și toate celelalte lucruri, devenite în timp clișee, pentru care oamenii laudă diminețile. Ca să nu mai spun ce mândră de mine sunt când îmi dau seama că, până în jurul prânzului, am reușit să fac o mulțime de lucruri – să beau o ditamai cana de cafea, să fumez aproape jumătate de pachet de țigări și să și postez de cel puțin trei ori pe Facebook!

Să-ți urmezi o pasiune

Pasiune

Eu ador să fac prăjituri și mai ales biscuiți, și am căpătat o mică (?) obsesie pentru diverse tăvi și forme pe care le găsesc prin magazine și nu mă pot opri să le cumpăr. Ca să contrabalansez situația calorică, fac sport și pot numi asta o pasiune pe care am s-o urmez toată viața, știu sigur. Îmi place foarte mult să învăț limbi străine, mă fascinează felul în care-mi modelează mintea și personalitatea, ca și cum aș deveni câte un om nou cu fiecare limbă nouă al cărei înțeles îl deprind. Mi-aș dori să (re)învăț să croșetez (nu vă mai hliziți!), cum făceam când eram puștoaică, și să fac fulare și pulovere pentru oamenii la care țin. Să îngrijesc ursuleți Panda – sau maimuțe, foci sau alte animale – într-o rezervație unde m-ar primi ca voluntar, și să-mi petrec zilele dându-le lapte cu biberonul și scărpinându-i pe burtă. Însă cea mai mare pasiune a mea este să stau de vorbă cu oamenii și să fac interviuri, și indiferent unde o să mă ducă viața, știu că o să găsesc mereu un om interesant căruia să-i pun întrebări și pe care să-l ascult, iar apoi să dau mai departe ce-am aflat.

Urmați-vă pasiunile. Uneori pot fi tot ce ne rămâne!

Whatever

Fotografii: wallcoo.netparisprovencevangogh.comrafaelnarbona.esadaring.comgregorycolbert.comtumblr.com

Semnat de

4 comentarii

  1. Iubesc articolul asta! L- am parcurs de cateva ori si cred ca o sa- l invat pe de rost! Sper sa determine pana la urma o schimbare in viata mea. Ma gandesc daca la 50 de ani nu e prea tarziu pentru schimbari, dupa modelul calului batran care nu mai trage la ham 🙂

  2. Camellia, chiar nu e tarziu niciodata! Fa-ti timp si pentru tine si pentru tot ce iubesti, ai sa-ti multumesti mai tarziu!
    Ma bucur mult ca ti-a placut. 🙂

  3. Imi place mult blogul tau. Am descoperit o multitudine de alte lumi si valente nebanuite ale unor lucruri stiute.
    Azi mi-am comandat cartile lui Haruki Murakami !!. Succes in toate si astept cu nerabdare noile articole

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *

Navighează pana sus