miercuri , 23 iunie 2021

Special LaRevista.ro: cele mai ispititoare cărți din biblioteca toamnei

carti

Pe măsură ce afară se face tot mai frig, te simți tot mai bine în casă lângă o carte bună și un ceai aromat. Zilele astea mi-au atras atenția foarte multe cărți noi traduse în română (se vede treaba că se apropie Gaudeamus), așa că mi-am făcut o listă cu ce mi-ar plăcea să citesc. În caz că ați vrea să citiți ceva, dar nu prea știți ce, vă împărtășesc și vouă lista mea, cu câte un scurt răspuns la întrebarea „de ce mi-ar plăcea să cartea asta?”

Scenariu pentru happy-end, de Matthew Quick

…pentru că am văzut filmul și mi-a dat o stare de bine

1 - scenariu-pentru-happy-end_1_produs

Romanul Scenariu pentru happy-end a fost adaptat pentru cinematografie într-o peliculă nominalizată la Premiul Oscar, cu Bradley Cooper, Jennifer Lawrence și Robert de Niro în rolurile principale.

Pat e obsedat de o teorie: viaţa lui e un film ce-l are drept producător pe Dumnezeu. Iar Dumnezeu i-a dat o misiune: să alerge în fiecare zi, să-şi recapete trupul de altădată (de pe vremea când încă nu stătuse patru ani într-un spital de nebuni), dar şi liniştea emoţională. O va recâştiga astfel pe Nikki, fosta lui soţie.

Nenorocirea e că, ştiindu-l fost pacient al spitalului de boli mintale, nimeni nu-l mai ia în serios şi toţi îl agresează sau îi întorc spatele: Philadelphia Eagles, echipa care-l ţine legat de realitate, pierde meci după meci, fără speranţă; el e urmărit de o tânără de o frumusețe răpitoare, dar nebună; psihoterapeutul, departe de a se alia cu Dumnezeu, îi recomandă să se culce cu orice femeie care-i iese-n cale, în scop terapeutic, şi, colac peste pupăză, Kenny G îl tot pisează la cap.

Sursă: Editura Polirom

Mireasa hoțomană, de Margaret Atwood

…pentru că e în continuare favorita mea pentru Nobel

2 - Mireasa hotomana

Romanul lui Margaret Atwood este un basm contemporan, scris cu maliţiozitate; o lectură captivantă, plină de vervă, inteligenţă şi pătrundere, o deconstrucţie a legăturilor care există între femei – iubire, gelozie, furie, dispreţ, răzbunare, prietenie; o sondare a profunzimilor răului, făcută cu o notă de umor. Cât despre personajul care dă titlul cărţii, o aluzie feminizată la povestea fraţilor Grimm -, ea este clasica „cealaltă femeie”, răspunsul la fanteziile bărbaţilor şi temerile femeilor, malefică într-un fel misterios şi atemporal, şi totuşi atât de maleabilă în multele ei faţete, încât devine aproape mitică. Atwood creează un monstru perfect credibil – căci fiecare dintre noi a cunoscut, cândva, o femme fatale.

Sursă: Editura Leda

Jurnalul unui adolescent timid, de Stephen Chbosky

…pentru că e toamnă iar, și toamna începeam școala

3 - jurnalul unui adolescent timid

Aflat în pragul adolescenţei, Charlie se hotărăşte să-şi povestească viaţa unui prieten imaginar, căruia îi trimite o serie de scrisori intime.

Prins între dorinţa de a şi trăi viaţa şi tendinţa de a fugi de ea, Charlie, se trezeşte obligat să exploreze un teritoriu până acum necunoscut. Acela al primelor întâlniri şi al casetelor cu compilaţii, al problemelor de familie şi al prietenilor adevăraţi. Şi caută neîncetat „melodia perfectă” a unei „călătorii perfecte” în care „să se simtă infinit”.

O poveste despre trecerea de la copilărie la adolescenţă în tradiţia celebrului De veghe în lanul de secară. Reflecţiile lui Charlie asupra vieţii, dragostei şi prieteniei sunt profunde şi înduioşătoare, iar vocea narativă are o muzicalitate aparte. (USA Today)

Sursă: Editura Trei

Flush, câinele poetei, de Virginia Woolf

…pentru Robert, pentru Elizabeth, pentru Virginia… și pentru Flush, evident

4 - flush-cainele-poetei_1_produs

O iubire de secol nouăsprezece. Povestea unui câine. Nu orice câine. Câinele faimoasei poete engleze Elizabeth Barrett Browning. Dragostea poetului Robert Browning, aristocraţia şi mahalalele Londrei, căsătoria pe furiş, fuga în Italia, soarele, Apeninii, mesele de spiritism, iubire şi gelozie de câine… Un roman delicios, scris de maestra romanului modern: Virginia Woolf.

O naraţiune clasică şi curgătoare, o poveste a vieţii şi iubirii dintre doi mari poeţi victorieni, văzută prin ochii simpaticului cocker Flush. Volumul, editat de Adelina Patrichi, cuprinde o prefaţă bine documentată, despre geneza romanului, despre Virginia Woolf şi importanţa animalelor în viaţa şi opera ei, despre asemănările între autoare şi personajul său, între soţii, părinţii, fraţii şi căţeii lor, despre destinul unic al poetei victoriene, despre iubirea marilor romantici pentru animalele lor.

Prima secţiune ne propune o traducere în limba română a celebrei scrisori de dragoste a lui Robert Browning pentru poeta pe care o admira de la distanţă. În secţiunile finale puteţi citi versurile poetei dedicate lui Flush şi poemul-epitaf scris de Byron pentru câinele lui, sau puteţi descoperi chipurile personajelor reale care au inspirat această poveste, înfăţişate în picturi sau gravuri din epocă.

Sursă: Editura Taj

Jurnal de călătorie, Nikos Kazantakis

…pentru că din cărțile lui Kazantzakis am învățat două dintre cele mai frumoase cuvinte: libertate și umanitate   

5 - jurnal de calatorie

„După romanele Zorba Grecul, Hristos răstignit din nou, Ultima ispită a lui Hristos şi Căpitanul Mihalis, memorialistica reprezintă partea cea mai valoroasă a operei lui Kazantzakis şi se bucură de aceeaşi celebritate. Kazantzakis nu e un călător de rând. El este călătorul filozof căruia locurile văzute, oamenii, creaţiile lor, istoria lor, credinţele şi obiceiurile lor îi trezesc reflecţii adânci asupra existenţei şi destinului omenesc, reflecţii care prin frumuseţea exprimării aprind sufletul cititorului, iar prin îndrăzneala lor îi stârnesc mintea către meditaţii rodnice – spirituale, morale şi estetice.” (Ion Diaconescu)

„…Şi ştii bine că moartea nu este învinsă; dar valoarea omului nu este Victoria, ci lupta pentru Victorie. Şi mai ştii acest lucru, cel mai greu: nu e nici luptă pentru Victorie. Valoarea omului este una singură, aceasta: să trăiască şi să moară vitejeşte, fără să accepte răsplată. Şi încă un lucru, cel de-al treilea, cel mai greu chiar: certitudinea că nu există răsplată care să te umple de bucurie, mândrie şi vitejie.” (Nikos Kazantzakis)

Sursă: Editura Humanitas

Cartea ororilor, ed. Stephen Jones

…pentru că nu mă pot abține, deși mi-e frică

6 - cartea ororilor

Coșmaruri, adevăruri, minciuni, morţi și vii, spirite rele și spirite bune, creaturi invizibile și mai ales idei fără chip bântuie într-o carte a ororilor născocite de autori înzestraţi cu o imaginaţie înspăimântătoare.

Scriitori consacraţi și începători dintre cei mai talentaţi se întâlnesc în această antologie. Stephen King, maestru incontestabil al genului, dă tonul cu o povestire înfricoșătoare.

„Tot ce-i trebuie unui cititor dependent de spaime, vise rele, spirite malefice și gânduri sumbre. Tot ce-i trebuie unui cititor ahtiat după stafii, ținuturi bântuite, personaje și întâmplări dătătoare de fiori.” (The Guardian)

Sursă: Editura Nemira

Flori pentru Algernon, de Daniel Keyes

…pentru că mă fascinează tot ce ține de creierul uman

7 - flori-pentru-algernon-13675

Flori pentru Algernon este romanul unei ipoteze deopotrivă fantastice şi terifiante: ce-ar fi dacă am avea puterea de a ne spori artificial inteligenţa, dacă într-o bună zi ar fi la îndemâna noastră să corectăm nu doar o imperfecţiune fizică, ci însuşi creierul uman.

Supuşi împreună experimentului, şoarecele Algernon şi omul Charlie vor trăi, fiecare în felul său, excepţionalul situaţiei de a vedea lumea printr-un alt coeficient de inteligenţă, suportând consecinţele nebănuite ale noii stări de fapt. O carte provocatoare şi emoţionantă, care pledează pentru supremaţia sufletului în faţa minţii, oricât de remarcabilă ar fi aceasta din urmă.

Sursă: Editura Art

Și munții au ecou, de Khaled Hosseini

…pentru sensibilitatea cu care scrie

8 - si-muntii-au-ecou_1_produs

O poveste spusă de-a lungul mai multor generaţii care gravitează nu doar în jurul părinţilor şi copiilor, dar şi a fraţilor şi surorilor, a verilor şi a tuturor celor ce au grijă de ceilalţi, Şi munţii au ecou explorează nenumăratele feluri în care membrii familiei iubesc, jignesc, respectă, înşală, surprind şi se sacrifică unii pentru ceilalţi, atunci când contează cel mai mult.

Urmărind diversele personaje şi ramificaţiile vieţilor acestora, alegerile şi iubirile fiecăruia, de-a lungul mai multor generaţii, peste tot în lume – de la Kabul la Paris, de la San Francisco până în Insula Tinos din Grecia –, povestea se extinde gradual, devenind din ce în ce mai emoţionantă, mai complexă şi mai puternică.

Și munții au ecou este un roman incitant și provocator, demonstrându-ne modul în care autorul înțelege în profunzime legăturile și acțiunile care ne definesc și ne modelează viețile și, în final, ce înseamnă să fii om.

Sursă: Editura Niculescu

Toți pleacă, de Wendy Guerra

…pentru Cuba feminină

9 - toti pleaca

Scris sub forma unui jurnal, Toți pleacă este povestea Nievei Guerra, pe care o urmărim crescând de la opt la douăzeci de ani pe măsură ce dăm paginile. Protagonista își povestește viața cu răbdare și resemnare, oferind un tablou foarte diferit de ficțiunile masculine asociate cu tot ceea ce înseamnă de obicei „Cuba” în ochii cititorului occidental.

Cronica unei experienţe individuale, scrisă cu forță și autenticitate, reflectând realitatea cubaneză a ultimelor două decenii, acest prim roman  scris de Wendy Guerra nu emite judecăţi şi nu păcătuieşte prin truisme ideologice sau de moravuri – din contră, are sinceritatea neiertătoare specifică copiilor.

Sursă: Editura Vellant

Mozart se trezește, de Eva Baronsky

…pentru Lacrimosa

10 - mozart-se-trezeste_1_produs

În ajun era încă pe patul de moarte. A doua zi se trezește într-un loc necunoscut. Paradis? Infern? Nu, este Viena zilelor noastre. Rătăcind pe străzile cândva familiare ale unui oraș în care toată lumea îl cunoaște, dar nimeni nu îl recunoaște, Wolfgang se confruntă la tot pasul cu minunile lumii contemporane, de la trăsurile fără căi și muzica fără orchestră până la cluburile de jazz, magazinele universale și celebrele bomboane Mozartine. Înfricoșătoarea călătorie în timp nu și-o poate explica decât printr-un mandat din partea lui Dumnezeu: trebuie să ducă la bun sfârșit misteriosul Requiem. Dar ce soartă îl așteaptă după aceea?

Sursă: Editura Allfa

 Vă doresc să aveți cât mai multe lecturi plăcute!

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *

Navighează pana sus