Așa cum vă așteptați, Gamble și Andrei și-au reluat legătura, în mare secret. Câteva luni mai târziu, în primăvara anului 1960, fata a fugit din nou de acasă, iar un magistrat din New York a emis un mandat pentru arestarea ei, pentru că „a violat ordinele tribunalului”. A doua zi, un mandat de arestare a fost emis și pe numele lui Porumbeanu, „pentru că Gambi era în custodia și controlul” altcuiva.
Ce făcuse Porumbeanu? Pentru că mai avea, se pare, doar 10 dolari în buzunar, a împrumutat bani de la un alt prieten român, care trăia la New York: specialistul în științe politice Cornel Pope. Andrei și Gambi au luat un tren spre Wilmington, Delaware, iar de acolo, un avion către Raleigh, Carolina de Nord, sperând ca „Grammie” și avocatul ei să le piardă urma. În Raleigh, unde au încercat să-și depună actele pentru căsătorie, li s-a spus că trebuie să aștepte 24 de ore până ca aprobarea să le fie emisă. Presați de timp, au închiriat o mașină și și-au încercat norocul în Hendersonville, Carolina de Nord. Și-au făcut în grabă testele de sânge – din nou, există fotografii care au documentat toate aceste episoade, publicate de revista LIFE – și au obținut rapid aprobarea pentru căsătorie.
LIFE, aprilie 1960: în stânga sus e Helma, soția lui Andrei. Dreapta, sus – Andrei urmărește pe hartă călătoria de 32 de ore pe care el și Gambi au făcut-o ca să se căsătorească. Jos – Gambi își face analizele de sânge.
În aceeași seară, pe 6 aprilie 1960, Gamble și Andrei au spus „da”, în cadrul unei ceremonii scurte, organizată pe pajiștea din fața cabanei lui Arthur J. Redden, un avocat local, care era, se pare, un cunoscut al lui Porumbeanu. Preotul Fletcher Roberts – convins, ca și ceilalți, că Andrei era un bărbat divorțat – i-a declarat „soț și soție”.
Proaspătul soț al lui Gambi era însă, în continuare, căsătorit cu Helma, mama fetiței lui, Georgette. Cu spiritul lui de convingere, reușise să-i încredințeze pe toți că tocmai obținuse, cu cinci zile în urmă, un divorț rapid de Helma, încheiat în Mexic.
Gambi și proaspătul bigam Andrei au plecat în luna de miere – unele surse spun că în Florida, altele susțin că în New Orleans sau în San Antonio, Texas. Probabil că au făcut un tur al mai multor state.
O știre apărută la o televiziune locală din Fort Worth, Texas, pe 20 aprilie 1960, anunța că moștenitoarea averii Remington și soțul ei român își petrecuseră luna de miere în San Antonio, pentru că Andrei ar fi vrut să-și revadă câțiva foști colegi din armată care locuiau în zonă. Gambi și noul ei partener de viață primiseră o amendă, pentru că fuseseră surprinși conducând pe sens opus.
Textul știrii conține indicații legate de felul în care se pronunță în engleză numele lui Porumbeanu – „Po-rum-bay-noo”, probabil pentru a ușura misiunea prezentatorului TV. Alți jurnaliști, mai sarcastici, au scris: „Pentru că tot nu-i putem pronunța numele, ne-am putea referi la el cu apelativul Poor-No-More (n.r. joc de cuvinte care sugera că Andrei nu mai era sărac după căsătoria cu Gambi).
Cu umorul lui românesc, Porumbeanu s-a scuzat în fața polițiștilor spunând că soția lui „fusese afectuoasă în mașină” și l-ar fi distras de la volan. Cuplul se pregătea, mai spunea știrea, să se îmbarce într-un avion cu destinația Miami, Florida, unde Porumbeanu ar fi primit o slujbă în relații publice, la un lanț hotelier.
La New York însă erau căutați amândoi, cu mandate de arestare pe numele lor.
Ce s-a întâmplat mai departe
30 iunie 1960: Gambi și soțul ei, stabiliți acum în Montclair, New Jersey, încearcă să atace în instanță mandatele de arestare emise pe numele lor, motivând că „sunt căsătoriți, iar Gamble este o femeie emancipată”. Acțiunea lor e un eșec, iar mandatele de arestare rămân valabile.
Revista LIFE i-a vizitat acasă pe Gamble și Andrei
2 aprilie 1961: Gambi și Andrei au primul lor copil, Gheorghe Mihail, care vine pe lume într-un spital din Montclair, New Jersey.
29 august 1961: Gambi demarează în tribunal procedurile pentru emancipare legală, prin care-și dorește să o elimine pe bunica ei, Katharine Benedict, din poziția de tutore.
Septembrie 1961: Helma Porumbeanu, prima soție a lui Andrei, o dă în judecată pe Katharine Benedict, solicitându-i un milion de dolari, pentru „tentativă de mită” și pentru că ar fi folosit-o „pe post de pion” pentru a împiedica divorțul dintre ea și soțul ei, Porumbeanu.
29 octombrie 1961: Katharine Benedict, văduva lui Henry Benedict și bunica lui Gambi, se stinge din viață, la vârsta de 76 de ani, din cauze naturale. Fiscul american descoperă bani și bijuterii în valoare de aproape două milioane de dolari ascunse în casa lui Katherine.
Ianuarie 1963: Gambi dă naștere celui de-al doilea copil cu Porumbeanu, un băiat care primește numele Grigore.
Cândva în 1963: Gamble și fratele ei, Doug, află că, înainte să moară, bunica lor îi dezmoștenise. Conform testamentului bătrânei, cei doi copii nu mai aveau dreptul la avere. Singurii bani pe care i-au primit au fost din partea mamei lor, Josephine – un milion de dolari, împărțiți egal, asupra cărora bunica nu avea nici un drept legal. Dorința lui Katharine a fost ca cei doi copii ai lui Gamble și Andrei să-și primească moștenirea doar după moartea mamei lor.
Dragostea durează trei ani
În septembrie 1963, la doar opt luni după nașterea lui Grigore și la trei ani de când spusese „da”, Gambi anunță în presă sfârșitul căsniciei sale cu Andrei. Pentru o perioadă, pleacă împreună cu ambii copii la Zürich, probabil la reședința vechii sale prietene Ileana Bulova (sursele sunt nesigure). Totodată, îi interzice legal lui Porumbeanu orice drept de a se atinge de contul ei bancar.
Despărțirea trenează mai bine de un an: abia pe 9 octombrie 1964, New York Times, Chicago Tribune și alte publicații americane anunță anularea căsătoriei dintre Gamble și Andrei Porumbeanu. „Căsătoria dintre Gamble Benedict, moștenitoarea în vârstă de 23 de ani a averii Remington, și Andrei Porumbeanu, un fost șofer în vârstă de 40 de ani, a fost anulată ieri”, scrie New York Times. „În contrast cu atmosfera de basm a poveștii lor de dragoste și cu fuga lor pentru căsătorie de acum patru ani, căsnicia s-a încheiat cu o mărturie amară la tribunal pentru domnișoara Benedict”, continuă jurnaliștii americani.
Martor-surpriză în proces: Helma Porumbeanu
Timp de 40 de minute, Gambi a povestit în instanță despre mariajul ei, care se transformase „într-o relație înfricoșătoare”. Despre Andrei, care nu s-a aflat în sala de judecată, a spus că „este un om nepotrivit, un tată nepotrivit”. A povestit în detaliu despre „obiceiurile financiare” ale soțului ei, care ar fi cheltuit nu mai puțin de 500.000 de dolari în timpul căsniciei, de faptul că „obișnuia să bea” și că „a avut aventuri cu diverse femei”. A mai explicat Curții că „a tolerat comportamentul lui pentru că a crezut că e de manieră europeană”. Delicios umor involuntar!
Gamble Benedict, Georgette și Helma Porumbeanu, la tribunal
Un martor-cheie în proces a fost Helma Porumbeanu, soția de drept a lui Andrei, care a venit la tribunal împreună cu „Gigi”, pe atunci în vârstă de 14 ani, să depună mărturie în favoarea lui Gambi. Femeia a declarat că Andrei era în continuare soțul ei, întrucât ea nu-i acordase niciodată divorțul. În baza acestei mărturii, coroborate cu declarațiile lui Gamble, tribunalul a aprobat pe loc anularea căsătoriei. Decizia nu a fost contestată de Porumbeanu, căruia i s-a interzis dreptul de a-și vizita cei doi copii – Gheorghe Mihail, în vârstă de doi ani, și Grigore, care împlinise un an.
Andrei și-a cumpărat un Rolls-Royce nou-nouț, care a ajuns apoi la Charles Aznavour și Brigitte Bardot
Dacă în presa americană a ajuns o figură cunoscută, în arhivele presei europene, Andrei Porumbeanu e dificil de găsit. Totuși – apropo de „obiceiurile sale financiare”, menționate de Gambi – un articol apărut în ianuarie 2014, în Le Figaro, îi menționează numele în contextul unei licitații de lux. Era vorba de un Rolls-Royce decapotabil, care aparținuse celebrilor artiști Charles Aznavour și Brigitte Bardot și era acum scos la vânzare de casa de licitații franceză Artcurial.
Primul proprietar al automobilului a fost însă nimeni altul decât Andrei Porumbeanu. Parte din seria Silver Cloud a companiei Rolls-Royce, mașina a avut inițial o caroserie albă și i-a fost livrată lui Andrei nouă, abia ieșită din fabrică, în mai 1962, la doi ani de la căsătoria cu Gamble și la patru luni de când femeia intrase în posesia moștenirii sale de 20 de milioane de dolari. Conform casei de licitații Artcurial, Porumbeanu – care e descris de presa franceză ca fiind „un playboy american” – a înmatriculat mașina în Elveția, în octombrie 1962.
În februarie 1967, la trei ani de la despărțirea de Gambi, Andrei se vede nevoit să se despartă și valorosul Rolls-Royce, pe care i-l vinde cântărețului Charles Aznavour. Trei ani mai târziu, în octombrie 1970, mașina ajunge în proprietatea actriței Brigitte Bardot, care renunță la ea în 1972. Rolls-ul mai are apoi doar doi proprietari, ultimul fiind Albert Prost. La licitația din 2014, automobilul care i-a aparținut lui Andrei Porumbeanu avea o valoare estimată între 260.000 și 360.000 de euro.
Unde sunt ei azi
Ca să nu vă perpeliți de curiozitate până la final, vă spun de pe acum: cu Andrei Porumbeanu încă nu am reușit să aflu ce s-a întâmplat mai departe. După știința mea, nu există date publice referitoare la viața lui de după despărțirea de Gamble. Nici nu-l mai pot întreba: a murit pe 23 septembrie 1988, la vârsta de 63 de ani, la New York. A fost înmormântat, pe 14 octombrie 1988, în cimitirul Arlington din Virginia, și nu întâmplător în acest loc: Arlington National Cemetery este un cimitir militar, unde își au locul de veci peste 400.000 de foști soldați, veterani de război și familiile lor. „Pământul Cimitirului Național Arlington îi onorează pe cei care ne-au servit patria”, se arată pe site-ul Arlington Cemetery. Se mai menționează și recunoștința americană față de „serviciul și sacrificiul fiecărui individ” care-și doarme somnul aici. Există, deci, un loc în care Andrei Porumbeanu este amintit cu demnitate.
Pe mormânt îi stau scrise doar numele, anul nașterii și al morții, și mențiunea că a fost sergent în US Air Force (Forțele Aeriene Americane).
Ce s-a întâmplat cu Gambi
Știu, vă întrebați dacă e în viață. Timp de câteva zile după ce mi-am început documentarea pentru acest articol, n-am fost sigură. Apoi am descoperit că trăiește! Și a trăit o viață plină după despărțirea de Andrei.
În iulie 1965, Gambi s-a căsătorit cu un inspector de poliție din New York, Thomas F. Gallagher. Cavaler de onoare le-a fost Doug, fratele lui Gamble, care le-a și făcut cunoștință. Exact doi ani mai târziu, în iulie 1967, Gambi a devenit din nou mamă, dând naștere unui al treilea băiat, Grant. Pe 16 iunie 1970, cuplul a mai avut un copil, de data aceasta o fată, Cortney. Cortney a cochetat cu patinajul artistic, iar mai târziu a lucrat ca asistentă medicală. A avut doi copii: un băiat pe nume Deakin și o fiică, Noelle. Din nefericire, Cortney a murit, pe 1 ianuarie 2016, la numai 45 de ani.
Gamble și soțul ei, Thomas Gallagher
Cândva în anii ’70, soțul lui Gamble, Thomas, s-a retras din poliție, la 41 de ani, și a ocupat un post de profesor la Academia Militară Valley Forge din Wayne, Pennsylvania. A avut rezultate deosebite în profesia lui, fiind numit director al Biroului de Investigații Criminale din statul în care locuia. A susținut conferințe pentru INTERPOL și a lucrat pe post de consultant în chestiuni de securitate la Jocurile Olimpice de la Sarajevo, din 1984.
Gambi și Thomas au crescut împreună patru copii: Grant și Courtney, alături de cei doi băieți ai lui Gambi ai căror tată a fost Andrei Porumbeanu. E posibil însă ca Gheorghe Mihail și fratele lui, Grigore, să nu fi purtat niciodată numele de Porumbeanu. Din informațiile pe care le-am găsit, cel mai probabil au fost adoptați de Thomas, căci poartă numele Gallagher. Și, în plus, și-au americanizat prenumele, așa cum era de așteptat.
George Michael Gallagher are 56 de ani și locuiește în Maryland, SUA. Până la ora publicării acestui articol, nu a putut fi contactat. Despre Gregory Gallagher, care ar trebui să aibă azi 54 de ani, încă nu știu nimic.
După decesul celui de-al doilea soț al ei – de fapt, primul soț adevărat în acte – Thomas Gallagher, Gambi s-a recăsătorit, cu un bărbat pe nume Samuel Keiffer, alături de care trăiește acum în Hershey, Pennsylvania. Gamble are azi 76 de ani.
Unde este Georgette, fiica lui Andrei din căsnicia cu Helma?
La o primă căutare pe Internet, pe Georgette Porumbeanu (da, a păstrat numele tatăui ei) o găsim în arhiva Los Angeles Times, cu un articol pe care-l semnează, în august 1988 (chiar anul morții lui Andrei). O căutare mai amănunțită m-a adus mai aproape de ea: „Gigi” și mama ei, Helma, figurează ca trăind sub același acoperiș, în Los Angeles. Nu sunt sigură dacă Helma mai este în viață, dar Georgette trăiește și are 67 de ani.
ACTUALIZARE, 15 august 2017: Citiți ce spun Gamble Benedict și Georgette Porumbeanu
NOTĂ
Am scris această poveste de viață pentru toți nebunii curioși și nostalgici, care caută, ca mine, istorie umană de pe care adoră să sufle praful, ca s-o reînvie prin cuvinte, imagini și alte relicve. Sigur, m-ar fi interesat s-o aflu și dacă personajul în jurul căruia s-a construit n-ar fi fost un bărbat român. Dar faptul că l-am descoperit, întâmplător, pe coperta unei reviste rătăcite într-un anticariat, pe acest om care a venit în America din același loc din care am venit și eu, aproape că m-a obligat să-i readuc în lumină destinul.
Andrei Porumbeanu a fost judecat în termenii cei mai duri. E drept că faptele care au rămas în urma lui nu îndeamnă la descrieri prea blânde. „Vânător de averi”, „bețiv”, „mincinos”, „un Lothario care umblă după bani”, „un mitocan mizerabil” (cuvintele lui Doug, fratele lui Gambi). Altfel, cei care l-au cunoscut și-au amintit de el și ca de un bărbat „șarmant și inteligent”, „irezistibil”, care vorbea cursiv patru limbi străine și avea maniere impecabile în nobila societate în care-și dorea atât de mult să fie acceptat.
Menționez că intenția mea nu a fost de a glorifica trecutul acestui om pentru simplul fapt că s-a aflat, la un moment dat, în atenția celor mai cunoscute publicații din lume. Nu confund valoarea cu faima întâmplătoare, prin asociere. Pe de altă parte, nici nu mi-am propus să-l pun la zid pe acest bărbat și să vă invit să aruncăm în el cu pietre. Asta s-a făcut deja, iar el e mort de mult, ce rost ar mai avea…?
Eu am vrut doar să vă spun povestea.
CITIȚI ȘI:
Special LaRevista.ro: Le-am găsit pe Gamble Benedict și pe Georgette Porumbeanu, fiica lui Andrei (text adăugat în 15 august 2017)
Georgette Porumbeanu: „Tata a fost un erou al clasei muncitoare” (interviu exclusiv, adăugat pe 31 august 2017)
Dacă tot ați citit până aici, aflați și istoria familiei Remington
Henry Harper Benedict, bunicul lui Gamble, s-a născut în German Flats, New York, în octombrie 1844. A fost un om norocos, înzestrat însă și cu un puternic spirit vizionar și cu o mare dragoste pentru cultură. Licențiat în artă, la Colegiul Hamilton din New York, Benedict s-a alăturat companiei E. Remington & Sons, în 1869, pe post de contabil. În scurtă vreme, calitățile lui l-au propulsat în poziția de secretar personal al lui Philo Remington – ați ghicit, unul dintre fondatori – și de trezorier al diviziei de mașini de cusut a companiei.
Șansa care i-a schimbat destinul a apărut în 1873, când James Densmore, unul dintre inventatorii mașinii de scris, i-a arătat proiectul său. Benedict i-a văzut pe loc potențialul și l-a convins pe Philo Remington să cumpere drepturile exclusive de a perfecționa, produce și vinde mașina de scris pe care o știm azi sub marca Remington. Nouă ani mai târziu, Benedict și doi asociați ai săi au fondat o corporație al cărui singur scop era să producă aceste mașini de scris. În 1886, firma a cumpărat cu totul afacerea, împreună cu dreptul de a folosi numele „Remington”, sub titlulatura „The Remington Typewriter Company”. Președintele acestei companii a rămas Henry Benedict, până în 1913, când s-a pensionat, la vârsta de 68 de ani. Între timp, devenise doctor în Drept, membru al administrației Colegiului Hamilton și al mai multor institute prestigioase din Statele Unite, și un patron al artelor foarte iubit.
Viața privată a lui Henry
- Henry Benedict s-a căsătorit cu Maria Nellis în octombrie 1867. Au avut împreună patru copii – doi băieți și două fete – dar numai una a avut viață lungă, Helen.
- Maria a murit în 1915, lăsându-l pe Henry văduv la 70 de ani.
- Singur în locuința lui somptuoasă din New York, Benedict s-a apropiat tot mai mult de Katharine Magill Geddes (35 de ani), menajera de origine canadiană care lucra pentru familie de cinci ani.
- În scurtă vreme, femeia și-a câștigat o poziție de putere la dreapta lui Benedict, măritându-se cu el, în 1917, și fiind tot mai implicată în gestionarea banilor lui.
- În ciuda vârstei înaintate a lui Henry, el și Katharine au avut o fiică: Josephine, care e venit pe lume în Manhattan, în iunie 1918.
- În 1935, Henry s-a stins din viață, la 90 de ani, lăsându-și averea pradă unei dispute isterice, care avea să se întindă pe mai multe decenii, între Helen (fiica lui din prima căsnicie) și Katharine, tânăra lui văduvă, extrem de posesivă cu banii, proprietățile imobiliare și impresionanta colecție de artă a lui Benedict.
- la 20 de ani, Josephine s-a căsătorit cu un psihiatru pe nume James Douglas Sharpe și au avut împreună doi copii: Douglas, născut în 1939, și Gamble, care a venit pe lume pe 15 ianuarie 1941.
- În februarie 1946, când Gamble avea cinci ani, Josephine s-a sinucis, în apartamentul ei din New York, luând 50 de somnifere.
- După această tragedie, cei doi copii ai lui Josephine au fost preluați de bunica lor, Katherine. Ea a câștigat în instanță custodia lor, în defavoarea tatălui copiilor, psihiatrul James Sharpe. Gamble și fratele ei au primit numele de Benedict.
***
Mulțumiri lui PAUL LESLIE pentru sprijinul acordat în realizarea acestei anchete.
SURSE
LIFE, ediția din 25 ianuarie 1960 și ediția din 18 aprilie 1960
TIME
OZTypewriter
Florence Morning News, South Carolina, ediția din 8 aprilie 1960
The Sunday Herald, Utah, ediția din 24 ianuarie 1960
The New York Times, ediția din 9 octombrie 1964
The Tuscaloosa News, ediția din 2 iulie 1965
Chicago Tribune, ediția din 12 iulie 1967
Los Angeles Times, ediția din 20 august 1988
Le Figaro, ediția din 21 ianuarie 2014
Retro Rambling
Casa de licitații Artcurial
Hamilton College
Arlington Cemetery
Billion Graves
University of North Texas Digital Library
Historic Images
Antiq Book
Museum of the City of New York
SUSȚINE LAREVISTA.RO
Super poveste !