joi , 30 noiembrie 2023

Special LaRevista.ro: Zece cupluri celebre care ne inspiră

Love

Muzicieni de geniu, scriitori, pictori, politicieni sau staruri de cinema. Povești de dragoste extraordinare, despre care se vorbește ca despre niște legende, deși ele s-au întâmplat cu adevărat. Unele dintre ele, cu multă vreme în urmă; altele se desfășoară chiar în zilele noastre și vor deveni, la rândul lor, istorie umană fascinantă. Dintre toate, am ales numai zece cupluri care continuă să ne inspire, dincolo de distanța timpului sau a celebrității lor.

John Lennon și Yoko Ono

John Lennon Yoko Ono

Înainte de Angelina Jolie și Brad Pitt, lumea îi avea pe John și Yoko. Nu doar cei mai frumoși boemi ai vremii, ci și adevărate simboluri ale libertății de expresie, cei doi artiști s-au cunoscut într-o galerie de artă din Londra, unde Yoko urma să verniseze o expoziție. S-au căsătorit în Gibraltar, în 1969, și au petrecut luna de miere la Amsterdam, militând într-un mod absolut inedit pentru încheierea războiului din Vietnam. Protestul lor pașnic – acela de a petrece două săptămâni stând în pat – a rămas, până în zilele noastre, unul dintre cele mai cunoscute gesturi dedicate păcii. Deși povestea lor de dragoste nu a fost ocolită de căderi și de îndoieli, John și Yoko reprezintă și azi idealul de dragoste al multor admiratori ai lor.

Pierre și Marie Curie

Marie Curie

Se spune că Pierre (1859-1906) a fost atras de Marie (1867-1934) pentru că se diferenția de alte fete, grație pasiunii ei aprinse pentru știință. În puținele fotografii în care apar împreună, chipurile lor par concentrate mai degrabă la experimentele pe care le realizau, decât unul la celălalt. În 1898, au descoperit radiumul și poloniul, iar realizările lor în radiologie le-au fost recompensate cu premiul Nobel, în 1903. Au transmis gena mai departe: copiii și nepoții lor au devenit oameni de știință remarcabili.

Jean-Paul Sartre și Simone de Beauvoir

Jean-Paul Sartre and Simone de Beauvoir

Când două personalități atât de speciale se întâlnesc, relația lor nu poate fi altfel decât complicată. Nu s-au căsătorit niciodată, nu au avut copii și nici măcar nu au locuit împreună, având mai cu seamă o legătură intelectual-erotică, așa cum doar scriitorii pot trăi. Sunt înmormântați împreună, în cimitirul Montparnasse din Paris.

Ted Hughes și Sylvia Plath

Sylvia Plath and Ted Hughes - 1950s

Deși marcat de drame profunde, rămâne cel mai iubit cuplu de poeți. S-au căsătorit în 1956 și au avut împreună doi copii. Își descriau relația ca fiind de-a dreptul „telepatică”, declarându-se uimiți de faptul că reușeau să trăiască „unul în ritmul celuilalt, fără efort”. Însă ceva a blocat acest tempo al iubirii, iar infidelitatea nu a întârziat să apară între ei: Hughes a început o relație cu scriitoarea AssiaWellvill înainte de divorțul lui de Sylvia. Zdruncinată de o depresie severă, Plath și-a luat viața, în 1963, după ce mai avusese o tentativă de sinucidere, la vârsta de 21 de ani. Tragic, șase ani mai târziu, și Assia Wellvill și-a pus capăt zilelor, luând-o cu ea în lumea de dincolo și pe fiica ei și a lui Hughes, în vârstă de trei ani. Ted Hughes s-a stins în 1998, la Londra, după ce purtase cu el, ani la rând, povara morții celor două femei pe care le iubise cel mai mult.

Frida Kahlo și Diego Rivera

Frida Kahlo and Diego Rivera

Mama ei le-a descris mariajul ca acela dintre „un elefant și un porumbel”. Cu 20 de ani mai în vârstă, supraponderal și suferind de o dependență serioasă de alcool, Diego Rivera nu părea, într-adevăr, partenerul de viață potrivit pentru Frida Kahlo. Nu e bizar – în cel mai fermecător mod cu putință – cum tocmai oamenii ce nu par a se potrivi construiesc cele mai frumoase povești de amor? Frida a pictat în mintea noastră istoria sa personală cu Diego în 1931, portretul lor dublu reușind să surprindă tocmai „nepotrivirea” potrivită dintre ei.

Beyoncé și Jay-Z

Beyonce Jay Z

Jay-Z s-a căsătorit cu Beyoncé în 2008, iar de atunci formează unul dintre cele mai bogate cupluri din lume. Și cele mai admirate, căci planeta nu obosește să le urmărească viețile. Într-un interviu acordat revistei GQ, Beyoncé a declarat că o căsnicie funcționează doar atunci când ambii parteneri reușesc să-și păstreze independența. „Valoarea ta e determinată de tine. Nu trebuie să depinzi de cineva care să-ți spună cine ești”, a declarat artista. Beyoncé și Jay-Z au devenit pentru prima oară părinți la începutul anului 2012. Venirea pe lume a fetiței lor, Blu Ivy, a fost celebrată de tatăl ei prin piesa „Glory”.

Paul Newman și Joanne Woodward

Paul Newman Joanne Woodward

S-au cunoscut în 1953, dar abia în 1957, când au jucat împreună în „The Long, Hot Summer” s-au îndrăgostit. S-au căsătorit un an mai târziu, în ianuarie 1958, iar căsnicia lor a durat 50 de ani, până la moartea lui Paul Newman, de un cancer pulmonar, în 2008. Au făcut împreună trei copii și rămân printre puținele cupluri de la Hollywood care au rezistat în timp.

Javier Bardem și  Penélope Cruz

'Vicky Cristina Barcelona' film - 2008

Unul dintre cele mai discrete cupluri de actori, care deși trăiesc în lumina reflectoarelor, reușesc să păstreze un strop de mister în jurul poveștii lor de iubire. Au jucat prima oară împreună în 1992, în filmul „Jamon, Jamon”, însă abia 15 ani mai târziu s-au îndrăgostit, când s-au reîntâlnit, pe platourile de filmare ale peliculei lui Woody Allen, „Vicky Cristina Barcelona”. S-au căsătorit în 2010 și au împreună doi copii: un băiețel pe nume Leon și o fetiță, Luna.

Johnny Cash și June Carter

Johnny Cash June Carter

Johnny Cash și June Carter au fost unii dintre cei mai populari artiști ai ultimelor decenii și au format un cuplu devenit reper pentru toți cei care-și caută sufletul-pereche. După căsnicii eșuate – fiecare mai fusese căsătorit și avea deja copii -, după alte numeroase probleme personale – cum ar fi dependența de droguri a lui Cash, care i-a adus câteva nopți în arest – John și June au decis să trăiască împreună. „Eu și June am fost împreună timp de 40 de ani. Am lucrat cu ea începând din 1963 și ne-am căsătorit în 1968. Secretul unei căsnicii fericite? Băi separate, așa cred”, a declarat Johnny Cash în ultimul său interviu, acordat la 20 august 2003. Artistul s-a stins din viață la doar patru luni de la moartea lui June.

Elizabeth Taylor și Richard Burton

Elizabeth Taylor Richard Burton

„Sânii ei puteau răsturna imperii… Era cea mai sumbră, necomunicativă și frumoasă femeie pe care o văzusem vreodată”, a declarat Richard Burton despre primul moment în care a văzut-o pe Elizabeth Taylor, în 1952. Nouă ani mai târziu, în timp ce amândoi erau căsătoriți cu alte persoane, s-au avântat într-o idilă ce avea să pună pe jar cohorte de paparazzi. Pe platourile de filmare ale „Cleopatrei”, și-au trăit povestea fără a se sinchisi de opinia publică, deseori scandalizată de comportamentul lor ieșit din tipare. Fiecare a divorțat, apoi, pentru a se putea căsători, în sfârșit, iar viața lor împreună a stârnit condeiul a sute de jurnaliști, care scriau despre blănurile lui Liz, despre câinii ei, despre bijuteriile sale gigantice, despre yachturile, mașinile, casele și vacanțele extravagante pe care le împărțea cu Burton. Din păcate, nici alcoolul nu a lipsit vreodată din această schemă. În 1973, cele două staruri s-au despărțit. Nefericiți unul fără celălalt, s-au recăsătorit în 1975, doar pentru a divorța patru luni mai târziu.

Elizabeth l-a descris pe Richard ca fiind „una dintre cele mai mari iubiri ale vieții sale”. Cealaltă fusese Mike Todd, mort într-un accident de mașină. Însă majoritatea prietenilor ei știa că Burton era bărbatul pe care s-ar fi luptat cel mai mult să-l păstreze, sau să-l recâștige și să-l aducă înapoi, dacă ar mai fi trăit…

Foto: The Guardian, www.zimbio.com, www.themysteryworld.com

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *