vineri , 5 martie 2021

„În stare”: ultima expoziție a lui Gabriel Stan

Pictorul și scriitorul Gabriel Stan anunță ultima sa expoziție, intitulată „În stare”, care se desfășoară la KronArt Gallery, din Brașov, până în luna iulie. Alături de LaRevista.ro, bunul prieten al artistului, Virgil Borcan, vă invită la eveniment.

La nu se mai știe exact a câta expoziție personală (din 1980 se vor fi adunat câteva zeci, probabil), artistul plastic brașovean Gabriel Stan confirmă adagio-ul estetic „at pictura poesis””. Pânzele sale, în număr de 21, dispuse semicircular pe simezele galeriei KronArt, alcătuiesc un discurs esențialmente poetic (vezi  „Sonet venețian”, „Elegie venețiană”, „Palabras de amor”, „La oglindă”). E vorba de poezia „În stare” pură, care zămislește o lume în sine, aparte, cu alt referent decât cel al realității concrete – de cele mai multe ori agresive, sublunare și subculturale. „În stare”, „Ieșirea din labirint” și „Deșertăciune” (Vanitas vanitatum et omnia vanitas) propun ca mijloace picturale cheia evadării din cotidian spre o lume a esențelor, a luminii (toate pânzele lui Gabriel Stan au o luminozitate intrinsecă inconfundabilă, ca o pecete stilistică) și echilibrului. Este aici funcția superioară a artei în genere (pictorul este și poet, eseist și romancier), a eliberării, a catharsis-ului, întrucât valoarea sa estetică le subsumează pe toate celelalte (morală, socială, etc.).

Înțelegem astfel de ce – nu mă deranjează să o repet – galeria KronArt a fost și rămâne un „loc cibernetic”; o oază și o sursă de liniște, de contemplație, într-o lume prea puțin contemplativă. Dacă aveți un răgaz (și de ce nu vi l-ați permite?), nu ocoliți strada Postăvarului nr.18. Mulțumim, Gabriel Stan.

Virgil Borcan

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *

Navighează pana sus