Un nou studiu, care și-a propus să descopere în ce fel de schimbă starea noastră de bine de-a lungul anilor, dezvăluie că fericirea și satisfacția în privința vieții tind să crească odată cu vârsta. Cu toate astea, bunăstarea sufletească a unei persoane depinde și de momentul în care s-a născut.
În raportul lor, psihologii de la Florida State University au notat că oamenii născuți într-o anumită perioadă au trăit experiențe unice, ce le-a modelat maniera în care văd fericirea și optimismul, informează site-ul psychcentral.com. Psihologii au studiat date provenind de la mii de oameni, date aparținând unei perioade de 30 de ani, precum și peste 10.000 de rapoarte despre bunăstare psihică, sănătate și alți factori. Când au analizat informațiile, au remarcat că adulții de vârste mai înaintate erau mai puțin fericiți decât cei de vârste medii. Dar când au cercetat aceleași date, luând în calcul și perioada în care acei oameni se născuseră, au descoperit ceva nou: satisfacția de viață creștea de-a lungul vieții participanților la studiu. Tendința a rămas valabilă chiar și atunci când s-au luat în considerare factori precum sănătatea, sexul, etnia și educația.
Explicația: contextul socio – economic
Cercetătorii cred că explicația stă în contexul economic și social. Starea de fericire la grupurile de oameni născuți în prima parte a secolului 20 – mai ales la cei care au trecut prin Marea Criză – era considerabil mai mică decât la cei care au crescut în timpuri mai prospere. Faptul că persoanele mai tinere erau mai fericite poate avea de a face cu prosperitatea economică, cu oportunitățile de educație mai dezvoltate, cu expansiunea programelor sociale de-a lungul celei de-a doua jumătăți a secolului 20.
Aceste descoperiri pot avea implicații importante pentru generațiile mai tinere. „Provocările pe care le ridică în societate șomajul pot avea consecințe asupra adulților tineri de acum. Contextul economic tulbure de azi poate avea un serios impact psihologic, chiar și la câteva decenii după ce lucrurile se vor îmbuntăți”, cred cercetătorii.
Foto: newplateaus.areavoices.com
Semnat de C.S.