luni , 2 octombrie 2023

Ştefania Nistoreanu: „Îmi valorific arta în bitcoins pentru că mă atrage ideea de inovație financiară și culturală”

Stefania

Ștefania Nistoreanu este prima artistă din România care a decis să își comercializeze tablourile în moneda virtuală bitcoin, considerată modalitatea de plată a viitorului. Cu doar câteva zile înainte de următoarea sa expoziție, pictorița ne-a acordat un interviu în care vorbește despre miturile și frumusețea pasiunii ei și despre felul în care se nasc lucrările sale avangardiste.

Care crezi că e cel mai mare mit despre pictori?

Nefericirea. Nu e necesar să fii în mizerie când creezi, dimpotrivă – când creezi nu poţi fi decât fericit!

Când te-ai identificat prima oară cu această vocaţie?

Cred că aveam vreo 10 – 11ani. Am fost provocată să desenez portretul bunicului meu, care era atunci grav bolnav, la pat. Toată lumea a fost surprinsă că, pe lângă asemănarea fizică, am reuşit să redau şi suferinţa, dar mai ales starea de graţie datorată purificării, prin răbdarea îndelungă a bunicului. Cel mai mult s-a bucurat bunicul, el a înţeles cine sunt…

Cum crezi că e percepută arta picturii în societatea de azi?

În general greşit, ca în majoritatea societăţilor terestre. Marea masă – total dezinteresată – pretinde că e interesată şi că înţelege ceva (despre tot, nu doar despre artă), iar cei care pot vorbi despre asta sunt neputincioși, subminați, dar şi lipsiți de voinţă. Cei care au puterea se apropie de fenomen deseori din interes, din snobism, pentru că vor să urmeze moda… Sunt rari cei care au profunzime, înţelegere şi dragoste pentru artă. Pictura e fascinantă, dar în principiu, inutilă!

De unde vin poveştile pe care le pui pe pânză? Care sunt sursele tale obişnuite de inspiraţie?

Din mine, din amintirile, viziunile şi visele mele, din trăirile, studiile şi intuiţia mea. Sunt oglinda mea, a ceea ce sunt şi tind să fiu, sunt eu. Pictorul se pictează pe el, nimic nu e neobişnuit sau, dacă e, în lumea mea se transformă în firesc. Pot fi inspirată şi de senzaţii, mirosuri, gusturi, atingeri…

Care este alter-egoul tău cel mai fidel, dintre toate personajele pe care le-ai creat până acum?

O Evă post-modernă, cibernetică, dar diafană, o femeie-vulpe de pe o planetă pastelată, fascinantă şi mortală…
Ştiu despre tine că eşti prima artistă din România care îşi vinde lucrările în moneda virtuală bitcoin. Cum ai hotărât să faci asta şi de ce?

În primul rând, este uşor de utilizat de către oricine are acces la Internet. În comparaţie cu orice altă monedă, aceasta este integral deţinută de utilizator. Nu aparţine niciunei bănci, şi e frumoasă ideea de libertate care se află în spatele acestui mod de plată. Pe site-ul meu, lucrările se pot plăti direct în bitcoin şi litecoin. Totodată, o parte dintre picturile mele sunt deja postate pe site-uri unde oamenii cumpără cu bitcoins – bitpremier.com și bitmit.net. Iar despre revoluţia bitcoin am făcut şi o lucrare care poartă numele monedei.

Utilizatorii de bitcoins sunt oameni cu percepţii avangardiste, la fel ca şi tablourile mele. Îmi valorific arta în acest mod pentru că mă atrage ideea de inovație financiară și culturală; este ceea ce încerc să fac şi eu cu icoanele mele moderne.

Cu ce lucrări participi la următoarea expoziţie?

După ce luna trecută am participat la Salonul Internaţional de Artă „Arts and Wine”, de la Palatul de Vară Bruckental din Avrig, luna aceasta particip la expoziția ,,Simfonia culorilor”, organizată de Galeria Elite Prof Art din Bucureşti. Expoziţia va avea vernisajul pe 19 noiembrie, la ora18.00, la World Trade Center Bucureşti – Hotel Pullman. Lucrările cu care particip, alături de ceilalţi peste 40 artişti, sunt „Happy Harmony” şi „Freedom”.

Mai participi și la alte evenimente acum, la final de an?

În decembrie voi participa la Balul Anual de Binefacere al societăţii Kronospan. La ediția aceasta se vor strânge fonduri pentru un nou pian al Filarmonicii din Braşov. Va fi o licitaţie de artă cu lucrări semnate de artişti importanţi. Lucrarea mea se numeşte Orchestra, în ton cu scopul evenimentului. Vă invit să licitaţi!

Ce te-a învăţat pictura despre tine însăţi?

Că sunt unică şi irepetabilă; orice reproducere a mea ar fi un kitch.

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *