joi , 21 ianuarie 2021

Știința din spatele „sindromului inimii frânte”

Broken Heart Johnny June

Cunoaștem cu toții oameni care au fost atât de fericiți împreună, încât nu și-au putut imagina viața despărțiți. Nici măcar de moarte. Astfel, în momentul în care unul dintre ei s-a stins, celălalt i-a urmat în scurtă vreme. Cercetătorii susțin că, dincolo de faptul că aceste povești sunt impresionante, ele au la bază explicații științifice.

Nu vorbim despre cazurile în care partenerul rămas în urmă alege el însuși să-și urmeze jumătatea în moarte. Ne vine imediat în minte povestea tulburătoare a balerinei Irinel Liciu, care, la doar 24 de ore de la decesul poetului Ștefan Augustin Doinaș, s-a sinucis. „Domnul meu și Dumnezeul meu, iartă-mă! Doinaș, dulcele meu, o prea mare iubire ucide!”, a scris Irinel Liciu înainte de a se reîntâlni, sper, pe alte tărâmuri cu marea ei dragoste.

Există însă și cupluri în care moartea intervine și le separă, luând cu ea pe unul din parteneri, doar pentru ca celălalt să se stingă din viață, în mod natural, la scurt timp după aceea. Dincolo de romantismul dramatic al unei astfel de întâmplări, oamenii de știință spun că decesul unei persoane despărțite de jumătatea sa nu e tocmai o întâmplare. Psihologii îl numesc „sindromul inimii frânte”, care apare în urma suferinței profunde pe care o provoacă moartea cuiva drag și care afectează în mod iremediabil organe vitale ale corpului uman, și cu precădere cordul.

Suferința poate cauza numeroase afecțiuni de ordin fizic, iar dacă ea apare subit și este extrem de puternică, poate avea efecte devastatoare asupra inimii. Dar, chiar și fără să provoace pagube directe asupra inimii, explică oamenii de știință, durerea sufletului are consecințe serioase asupra întregului organism, deteriorând treptat organe care, desigur, nu vor mai funcționa la parametrii obișnuiți.

De regulă, protagoniștii cazurilor de care aminteam mai sus sunt oameni care au trăit împreună decenii întregi, ceea ce înseamnă că au o vârstă înaintată; pentru un organism îmbătrânit, efectul suferinței este altul decât cel asupra unui corp tânăr și rezistent, iar șocul de a pierde pe cineva foarte drag este deseori mai mult decât poate duce. Asta nu înseamnă că cei care supraviețuiesc multă vreme după moartea partenerului nu l-au iubit pe acesta suficient, ci doar că circumstanțele sunt diferite.

Johnny Cash a murit la patru luni după soția sa, June Carter

Unul dintre mai frumoase (și controversate) cupluri ale industriei muzicale din ultimele decenii a fost cel format din cântăreții country Johnny Cash și June Carter Cash. Cei doi au trăit impreună timp de peste 40 de ani, iar dragostea lor e deja legendară. În 2013, s-au împlinit zece ani de când s-au stins din viață: June a murit pe 15 mai 2003, iar Johnny i-a urmat nici patru luni mai târziu, pe 12 septembrie.

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *

Navighează pana sus