duminică , 1 octombrie 2023

Studiu: cu cât petreci mai mult timp în social media, cu atât devii mai deprimat

social mediafoto

Cu cât petrec mai mult timp în social media, cu atât oamenii – în special adulții tineri – devin mai deprimați, arată un nou studiu.

La această analiză au participat 1.787 de adulți cu vârste cuprinse între 19 și 32 de ani, iar dintre aceștia, cei care petreceau mai mult timp în rețelele de socializare erau de 2,7 ori mai predispuși să dezvolte o stare depresivă decât cei care erau mai puțin prezenți pe Facebook, Twitter sau alte rețele asemănătoare, scrie The Independent.
Specialiștii spun că este vorba, în general, de un cerc vicios: tinerii cu tendințe de depresie caută o formă de alinare în social media, dar interacțiunea virtuală cu alți oameni nu face decât să-i întristeze și mai mult. „O posibilitate este aceea că oamenii care au deja simptome depresive încep să folosească social media mai mult, poate pentru că nu au energia și dorința de a lua parte la multe relații inter-umane directe. Dar oamenii care sunt foarte prezenți în social media pot avea sentimentul că nu se ridică la standardele de viață idealizate pe care ceilalți tind să le prezinte pe profilele lor”, a explicat medicul Brian Primack, director al Pitt’s Centre for Research on Media, Technology and Health. Specialistul spune că fenomenul are deja un nume: „depresie Facebook”. „Este îngrijorător, este un cerc vicios: oamenii deprimați înclină să folosească social media mai frecvent, în căutarea unui sprijin emoțional, dar implicarea lor exagerată în online le poate exacerba de fapt depresia”, a mai spus profesorul.
Studiul, realizat de University of Pittsburgh School of Medicine, a luat în calcul cele mai populare canale de social media în acest moment: Facebook, YouTube, Twitter, Google Plus, Instagram, Snapchat, Reddit, Tumblr, Pinterest, Vine și LinkedIn. În prezent, rețeaua Facebook are peste un miliard de utilizatori zilnici, în timp ce Twitter atrage 320 de utilizatori activi în fiecare lună.
Rezultatele studiului sunt tulburătoare mai ales prin prisma faptului că, într-un raport din octombrie 2015, Organizația Mondială a Sănătății numea depresia „cea mai răspândită afecțiune în lume”.
În ciuda rezultatelor acestui studiu, medicii nu recomandă totala deconectare a oamenilor de la viața virtuală. „Sperăm ca acest studiu să ne arate tuturor o piesă din puzzle și să ne ajute să ne dăm seama cum putem folosi social media în avantajul, și nu în detrimentul nostru. În niciun caz nu recomandăm oamenilor să înceteze să mai folosească rețelele sociale. Social media este în mod evident o parte extrem de importantă în societatea modernă și are multe funcții esențiale. Sperăm doar ca oamenii să fie conștienți de riscurile emoționale pe care le presupune utilizarea rețelelor sociale și să facă alegeri mai bune cu privire la timpul petrecut online”, a încheiat medicul american.

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *