joi , 26 noiembrie 2020

Sute de specii de animale marine sunt în pericol pentru că aruncăm plastic în oceane

Plastic OceaneFoto: theenvironmentalist.blog.com

  • Viața unora dintre cele mai vulnerabile animale de pe planetă este amenințată de tonele de gunoaie din mări și oceane, afirmă oamenii de știință.
  • Aproape 400 de specii marine, printre care păsări, țestoase, foci și balene, au înghițit sau au fost rănite, cel puțin o dată, de bucăți de plastic și de sticlă din apa oceanelor.
  • 67 dintre aceste specii sunt pe cale de dispariție, arată cel mai complex studiu în domeniu din ultimii 20 de ani.

Cercetătorii care au realizat acest studiu au ajuns la concluzia că sute de specii marine au fost afectate cel puțin o dată de comportamentul oamenilor față de mediul înconjurător. Foci din apele ce înconjoară insula Hawaii, balene care trăiesc în Atlanticul de Nord, pinguini africani sau țestoase – fiecare dintre ele, alături de alte specii de animale, fie s-au încurcat în plase de pescuit, fie s-au înecat cu pungi sau au înghițit dopuri de plastic. Numărul animalelor afectate a crescut cu 50 % de la ultimul studiu derulat în domeniu, în 1997, anunță oamenii de știință britanici, citați de Daily Mail. Cercetătorii de la Universitatea Plymouth spun că peste 300 de specii de animale au ingerat gunoaie sau au înotat în plase de pescuit, în timp ce peste 80 de specii au fost observate trăind printre gunoaiele produse de oameni, fie făcându-și cuiburi din reziduri de plastic, fie înotând printre acestea, aproape de mal, arată studiul publicat de Marina Pollution Bulletin.

Oamenii de știință spun că principala problemă e creșterea producției globale de plastic, care a ajuns de la cinci milioane de tone pe an în 1960, la 280 de milioane de tone în 2011! Parte din rezidurile de platic ajung în apele planetei, afectând animalele. Nu toate incidentele duc la moarte, însă în 80 % dintre cazuri, faptul că animalele au interacționat cu aceste reziduri a dus la rănirea sau la decesul lor.

Cât plastic ajunge în oceanele planetei, în fiecare an?

Opt milioane de tone de sticle, pungi, jucării și alte reziduri din plastic ajung în apele planetei, în fiecare an! „Devenim copleșiți de propriile noastre gunoaie”, a declarat Dr.Jenna Jambeck, cercetător de la Universitatea Georgia din SUA, participantă la studiu.

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *

Navighează pana sus