luni , 2 octombrie 2023

The Wall Live: Roger Waters a cântat pentru 50.000 de români – GALERIE FOTO

Alex Chelba/ www.alexchelba.ro

Fabulos, Magnific!, Perfect! sunt doar câteva dintre cuvintele ce puteau fi auzite rostindu-se aseară de zecile de mii de fani prezenţi în Piaţa Constituţiei din Bucureşti, după un show care, cu siguranţă, va rămâne în istorie: The Wall Live. Roger Waters a adus în faţa Palatului Parlamentului cel mai spectaculos concert organizat vreodată  în România, o capodoperă artistică ce cu greu poate fi surprinsă în cuvinte.

Aseară, în faţa a 50.000 de oameni, Roger Waters a împlinit visul mai multor generaţii, aducând spectacolul The Wall la Bucureşti. Pentru cei care au crescut ascultând piesele de pe celebrul The Wall, pentru cei care atunci, înainte de 1989, au înţeles semnificaţia versurilor acestui album şi au sperat că schimbarea va veni şi la noi, dar şi pentru generaţiile mai tinere, show-ul susţinut de Roger Waters în Piaţa Constituţiei, aseară, a însemnat o pagină scrisă în istoria muzicală şi nu numai. Poate mai mult ca alte popoare, romanii au aşteptat acest concert care aducea cu sine nu doar muzica extraordinară de pe celebrul album, ci şi semnificaţii istorice şi politice în care noi, românii, ne regăsim.

Concertul a început la ora 20.30, cu o intrare grandioasă în scenă: artificii, jocuri de lumini, costume şi efecte pirotehnice impresionante. Roger Waters şi-a făcut apariţia în aplauzele zecilor de mii de fani, dând startul show-ului mult aşteptat. In the Flesh a fost prima piesă, urmată de Thin Ice şi câteva acorduri din Another Brick in the Wall. Pe la jumătatea primei reprize a concertului, pe scenă au urcat şi cei 15 copii români, pe care Roger Waters i-a aplaudat mulţumindu-le încă o dată: „Copiii aceştia sunt fantastici! Am repetat împreună doar câteva minute astăzi şi s-au descurcat foarte bine!” De altfel, Waters a ţinut să mulţumească tuturor spectatorilor prezenţi, pe care i-a salutat chiar în limba romana: „Bună seara, Bucureşti! Bine aţi venit! Sunt foarte fericit să mă aflu aici!”.

Concertul a continuat cu piesele Mother, Goodbye Blue Sky, Empty Spaces, Young Lust, One of My Turns, Don’t Leave Me Now, Goodbye Cruel World, fiind urmate de o scurtă pauză muzicală, spectatorii putând însă viziona proiecţii cu fotografii şi detalii despre soldaţi din întreaga lume căzuţi la datorie. Pe durata pauzei, Roger Waters şi-a dorit să întâlnească personal grupul de militari români invitaţi special la acest eveniment. Întâlnirea a avut loc în culise, artistul mărturisindu-şi admiraţia şi respectul faţă de aceştia pe care i-a caracterizat drept „adevăraţi eroi”.

Concertul a fost reluat în jurul orei 22:00 cu Hey You, continuând cu alte piese de pe celebrul album: Is There Anybody Out There, Nobody Home, Vera, Bringing the Boys Back Home, Comfortably Numb, The Show Must Go On, In the Flesh, Run Like Hell, Waiting for the Worms, Stop, The Trial şi Outside the Wall, care a încheiat show-ul de la Bucureşti. Întregul spectacol a fost presărat cu nenumărate momente speciale, unul dintre cele mai aşteptate fiind apariţia uriaşului porc gonflabil, cu cele două ciocane încrucişate inscripţionate pe el, acesta fiind lăsat să plutească minute bune deasupra publicului. Mascota a fost ulterior sfâşiată de mâinile spectatorilor, ca formă de protest şi eliberare din rigoile unor regimuri politice asupritoare.

Zidul construit a avut 173 de metri lungime

Muzica, luminile, proiecţiile, butaforia, artificiile şi o multitudine de alte efecte speciale s-au îmbinat perfect într-un spectacol emoţionant, un adevărat manifest împotriva violenţei de orice fel, care a reuşit să atingă inimile a peste 50.000 de spectatori.

Show-ul din Piaţa Constituţiei a fost cel mai mare pus în scenă de Roger Waters pentru turneul The Wall. Zidul construit a avut 173 de metri lungime, artistul fiind încântat să cânte în faţa clădirii Parlamentului din Bucureşti, exemplul perfect al deturnării unui simbol comunist şi al transformării sale în simbolul democraţiei româneşti. Concertul s-a desfăşurat cu casa închisă, reprezentând cel mai mare eveniment muzical al anului şi, totodată, cea mai amplă producţie de acest gen organizată până în prezent în România.

Concert Roger Waters

Foto: Alex Bărbulescu, Alex Chelba, Titus Tihauan, Eduard Breabăn

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *