duminică , 17 octombrie 2021

Theobroma cacao: 12 lucruri inedite despre „hrana zeilor”

Theobroma Cacao

Eram în liceu când am aflat cum se numește științific arborele de cacao. Profesorul nostru de geografie, o enciclopedie umană cu păr alb și ochelari de vedere cu lentile groase, ne învăța tot felul de lucruri inedite. Nu știu cum, dar toate mi-au rămas în minte până azi, și mai ales numele acestui copac cu adevărat magic: Theobroma cacao. Carl von Linné, savantul care l-a botezat, n-a ales întâmplător această denumire, sunt convinsă: în greacă înseamnă „hrana zeilor”.

Nu știu cine s-ar fi putut gândi la un nume mai nimerit pentru sursa uneia dintre cele mai savurate plăceri ale lumii – aceea de a simți pe limbă gustul bogat al ciocolatei. Un lux care, astăzi, e la îndemâna oricui și a cărui proveniență e deseori trecută cu vederea. Cum se naște cacaoa? De unde vine și ce se întâmplă cu ea până când ajunge la noi, deghizată într-o tabletă delicioasă de ciocolată sau preschimbată într-un lichid spumos, a cărui aromă ne amețește toate simțurile? Am găsit răspunsuri la aceste întrebări și am aflat multe alte lucruri interesante despre Theobroma cacao.

 • Arborele de cacao face parte din familia Malvaceae, ce cuprinde în jur de 20 de specii de arbuști din genul Theobroma. Aceștia pot atinge patru sau cinci metri în înălțime și cresc în păduri tropicale, însă numai unul reprezintă sursa boabelor de cacao, cel care-i poartă și numele.
 • Probabil că temperamentul acestui arbore este și izvorul aromei exotice și intense a fructelor sale. Theobroma cacao înflorește doar la tropice, unde vremea e fierbinte și umedă, la 20 de grade sud și nord de Ecuator.
 • Viața boabelor de cacao începe înăuntrul unui fruct ce crește în acest copac, în zone izolate din vestul Africii, sud-estul Asiei și Americii Centrale și de Sud.

Beans

 • De regulă, arborii de cacao nu încep să facă fructe decât după șase sau chiar opt ani. Unii hibrizi, totuși, pot produce fructe începând cu vârsta de trei ani.
 • Recolta are loc doar de două ori pe an. Cu toate astea, există arbori de cacao ce pot avea flori și fructe pe tot parcursul anului. Cei care cresc deasupra Amazonului sunt recunoscuți ca fiind cei mai productivi, la cele mai fragede vârste.
 • Theobroma cacao poate produce peste 6.000 de flori într-un an.
 • După recoltă, fermierii sparg coaja fructelor, culeg semințele dinăuntru, le pun la fermentat și apoi la uscat. Ele sunt trimise mai departe la fabrici specializate, unde sunt alese și curățate, apoi prăjite și măcinate până când se transformă într-o pastă numită „lichior de ciocolată”. Acesta este în continuare presat, bine amestecat cu zahăr și alte ingrediente, la anumite temperaturi, pentru ca în final să devină ciocolată.

Kakobohnen und Schokolade

 • Este nevoie de câteva sute de boabe procesate pentru a produce o jumătate de kilogram de ciocolată.
 • De-a lungul timpului, producătorii au stabilit că există trei tipuri principale de boabe de cacao bune de folosit pentru ciocolată. Cele mai apreciate, cel mai rare și mai scumpe boabe de cacao, consumate și de mayași, aparțin grupului Criollo. Doar 10 % din ciocolată se naște din aceste boabe, care sunt mai puțin amare și mai aromate decât toate celelalte. 80 % din ciocolata pe care o mâncăm are la bază boabe de tip Forastero.

Criollo Forastero

 • Semințele din fructele arborelui de cacao conțin teobromină și cofeină (într-o concentrație redusă).
 • Arborele de cacao provine din America de Sud, dar țările din care folosim cea mai multă cacao, astăzi, se află în Africa. Astfel, primele țări producătoare de cacao sunt Coasta de Fildeș și Ghana (împreună produc 70 %), Indonezia, Nigeria, Brazilia, Camerun, Ecuador, Columbia, Mexic, Papua Noua Guinee.
 • De partea cealaltă, statele în care se consumă cea mai multă ciocolată, conform targetmap.com, sunt:

Elveția – 9 kilograme/cap de locuitor/an (este și unul dintre cel mai mari și reputați producători)

Germania – 7,90 kg

Austria – 7,80 kg

Marea Britanie & Irlanda – 7,50 kg

Rusia – 5,30 kg

Norvegia – 6.60 kg

Estonia – 6 kg

Australia – 4,90 kg

Noua Zeelandă – 4,50 kg

Statele Unite ale Americii – 4,30 kg

Alte țări în care oamenii iubesc mult ciocolata sunt Turcia, Brazilia, Mexic, China, Indonezia și India. În România, consumul este relativ redus.

Tu câtă ciocolată mănânci?

Tu câtă ciocolată mănânci?

Dacă mănânci în fiecare zi un baton de 43 de grame, consumi anual 15,7 kilograme de ciocolată. Mă gândesc că e total lipsit de sens să calculăm și caloriile.

Fotografii: www.conclude.huwww.chocomuseo.com,pimentona.wordpress.comcambia.pewww.lindt.comwww.jivacubes.com

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *

Navighează pana sus