vineri , 8 decembrie 2023

Top 5 cauze ale infertilităţii feminine

test

Problema fertilităţii este una complexă şi foarte delicată, afectând 30% dintre femeile de peste 35 de ani din România. Mai mult, 20 % din aceste cazuri îşi au originea atât în afecţiunile feminine, cât şi în cele masculine, însă în ciuda acestei statistici îngrijorătoare, 56% din persoanele afectate nu consultă un medic specialist în probleme de fertilitate.

Factorii ce pot declanşa problemele de fertilitate sunt variate, putând fi de natură hormonală, medicală, anatomică sau chiar legate şi de modificări negative ale stilului de viaţă, precum instalarea stresului cronic sau sedentarismul.

Sindromul ovarului polichistic este o afecţiune care produce dezechilibre hormonale, afectează ovulaţia şi care se manifesta prin obezitate, hirsutism (creşterea excesivă a părului în locuri nedorite), apariţia chisturilor şi în final poate duce şi la apariţia sterilităţii. Sindromul ovarului polichistic se instalează atunci când organismul produce hormoni masculini în exces, astfel ca eliberarea ovulelor de către ovare se produce mai rar decât în mod normal.

Cauza acestui sindrom nu este cunoscută, însă cercetătorii sunt de părere că excesul de insulina ar putea conduce la creşterea secreţiei de hormoni androgeni la nivelul ovarelor. Femeile care se confruntă cu această afecţiune au nevoie în cele mai multe cazuri de tratament medicamentos.

O altă cauză a infertilităţii o reprezintă hipotiroidia. Aceasta se manifestă în condiţiile în care glanda tiroidă produce cantităţi mai mici de hormoni tiroidieni decât ar fi necesari organismului. Hipotiroidia este greu de depistat, întrucât în primă fază este asimptomatică. Când hormonii scad sub limita inferioară, apar următoarele simptome: oboseală, depresie, dureri musculare, scăderea capacităţii de memorare şi concentrare şi creşterea în greutate. Hipotiroidia este corelată şi cu variate dereglări hormonale, care produc tulburări menstruale sau lipsa completă a acesteia, afectând funcţia de reproducere a organismului feminin şi cauzând sterilitatea feminină. În ciuda acestui fapt, multe femei nu sunt diagnosticate şi tratate, astfel ca hipotiroidia rămâne una dintre pricinpalele cauze ale infertilităţii în rândul femeilor.

Şi afecţiunile inflamatorii precum infecţiile cu Chlamydia pot provoca infertilitate, dacă nu sunt tratate la timp şi corespunzător. Boala se manifestă sub forma unei inflamaţii a colului uterin. 70% dintre femei nu prezintă simptomatologie, făcând aceasta afecţiune greu de depistat. Dacă nu este depistată şi tratată corespunzător, boala se extinde şi produce inflamarea trompelor uterine, provocând instalarea infertilităţii. În cazul în care, totuşi, o femeie reuşeşte să rămână însărcinată, însă este încă purtătoarea acestui tip de infecţie, poate apărea avortul spontan sau naşterea prematură a copilului.

Endometrioza este o afecţiune internă uterină în care ţesutul care creşte în mod normal în uter se implantează sau se dezvoltă în alte părţi. Cauzele endometriozei nu sunt complet cunoscute, însă simptomele acesteia sunt foarte evidente: durerea pelviană, crampe severe în timpul menstruaţiei, dureri de spate, durere în timpul actului sexual, dificultăţi de concepere, urinare frecventă sau dureroasă în timpul menstruaţiei. Infertilitatea este singurul semn prezent în endometrioză. Studiile arată că 20-40% dintre femeile infertile suferă de această afecţiune. Aceasta nu se poate vindeca, însă tratamentul poate rezolva problema infertilităţii.

Insuficiența ovariană prematură este o altă afecţiune care poate afecta fertilitatea permanent şi apare atunci când ovarele nu mai eliberează ovule înaintea vârstei de 40 de ani. Este o afecţiune provocată de toxine, boli autoimune, dar poate avea şi cauze genetice. Manifestările acesteia sunt extrem de variate şi poţi fi atât de natură fiziologică, dar şi neurologică: transpiraţiile nocturne, dificultăţile de concentrare, iritabilitate, scăderea libidoului şi menstruaţiile neregulate.

Cu toate acestea, sănătatea intimă înseamnă mai mult decât protejarea fertilităţii şi evitarea infecţiilor, din contră, aceasta începe şi cu o îngrijire adecvată şi alegerea produselor potrivite, destinate special acestui sco, cum ar fi gama de produse Lady Health.

Foto: huffpost.com

Semnat de

Un comentariu

  1. Pentru cresterea potentei se poate folosi si vigrax , un supliment pentru potenta!

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *