vineri , 8 decembrie 2023

Top 5 melodii minunate compuse de Sia

siafoto

Întrebată de omul de radio Carson Daly ce crede despre cei care aleg să-şi rupă gâtlejurile încercând să cânte „Chandelier” la audiţiile pe nevăzute de la The Voice, Sia a replicat cu o dulce nonşalanță: „A, păi nici eu nu pot s-o cânt! Mulţi dintre concurenţii de la The Voice sunt mai buni decât mine. Piesa asta e imposibil de cântat live, eu o cânt mereu cu două semitonuri mai jos faţă de varianta de pe disc.”

În cadrul aceluiaşi interviu, Sia a mărturisit că a luat lecţii de canto în timpul pregătirilor pentru show-ul grandios susţinut anul acesta în cadrul festivalului de la Coachella (cu setlistul respectiv, de 13 piese greu de triluit, a plecat mai apoi în turneul care a cuprins şi concertul de la Bucureşti). „Nu mai cântasem de şase ani trei melodii la rând pe o scenă, a trebuit să exersez vocal. Plus că în acest setlist sunt cânteva piese foarte dificile, mă întreb de ce naiba oi fi scris chestiile astea”, a mai dat ea din casă pe sub bretonul lung, iar eu mi-am amintit de o cântăcioasă fără pic de glas de pe la noi (Inna, dacă nu mă înşel), care, întrebată dacă a luat vreodată lecţii de canto, a răspuns „Nu, nu am nevoie, talentul este suficient.”

V-am povestit aceste lucruri despre Sia-cântăreața pentru că sunt informaţii pe care le-am aflat recent şi n-am apucat să le introduc în articolul acesta mai vechi. Dar acum o să vă spun şi despre Sia-compozitoarea, bucată de carieră pe care ea o iubeşte cel mai tare şi în care ea se simte cel mai confortabil, pentru că nu e nevoită să fie în prim-plan. A compus mult şi bine, furnizând hituri pentru mulţi artişti faimoşi – despre „Diamonds”, piesa Rihannei, şi „Pretty Hurts”, compusă pentru Beyonce, ştie deja toată lumea. Eu vreau să vă prezint cinci cântece despre care am aflat abia de curând că sunt compuse de ea şi vândute altor solişti. Cinci piese-bijuterie, care sună minunat în gura ei şi pe care mi-aş fi dorit, la modul cel mai egoist, să le oprească pentru ea. Îmi vine să le răscumpăr eu şi să i le dau înapoi, hi hi.

1. „Freeze You Out” – pentru Marina Kaye

Sia a vândut diamantul ăsta muzical unei tinere cântăreţe franceze care-şi face treaba onorabil (adică nu falsează), dar e plată, festivalieră, fără zvâc și simțire, în versiunea oficială. Demo-ul Siei e măreţ. Am crezut iniţial că piesa apare pe coloana sonoră a filmului „The Huntsman: Winter’s War“, dar nu, e doar un videoclip reuşit făcut pentru You Tube.

2. „Loved Me Back to Life” – pentru Celine Dion

Piesa face parte de pe albumul cu acelaşi nume lansat de cântăreaţa canadiană în 2013. Aici nu mai putem vorbi despre valoarea interpretării, pentru că şi Celine cântă fantastic, e doar chestiune de gust, iar eu tot pe Sia o prefer, timbrul ei mă topeşte, pur şi simplu. Cum a topit-o şi pe marea Celine Dion, care a declarat că ascultat de 20 de ori la rând demo-ul în ziua în care l-a primit şi nu se mai putea sătura. „Sia e extraordinară, n-am mai auzit în viaţa mea o voce precum a ei, mă declar fan pe viaţă!“, a scris Celine într-un articol elogios, dedicat Siei și publicat în revista Bilboard. Piesa a fost lansată la acea vreme în cadrul show-ului lui Ellen DeGeneres, iar Celine a invitat-o şi pe Sia în culise, şi atunci s-au văzut pentru prima oară. „E o fiinţă atât de autentică şi de caldă, a fost o onoare pentru mine să o cunosc. Eu i-am cerut ei să facem poze împreună, nu ea mie!“, a declarat Dion.

sia-celineSia și Celine Dion / sursă

3. „Making The Most Of The Night” – pentru Carly Rae Jepsen

Sună interesant şi interpretată de fata asta, pentru că piesa e foarte bună, infecţioasă, te face să te ridici să dansezi, dar Sia… e Sia. Nimeni nu cântă ca ea piesele scrise de ea şi cu asta basta.

4. „Opportunity” – pentru filmul „Annie” (2014)

Am văzut filmul când s-a lansat, mi-a plăcut la nebunie, am adorat-o pe Quvenzhané Wallis, puştoaica din rolul principal, şi am remarcat piesa în interpretarea ei copilăroasă, adorabilă. Uau, o voce de copil duce cu brio, până la capăt, un cântec aşa de mare, mi-am zis atunci, dar nu mi-am mişcat fundul să citesc pe IMDB cine a compus melodia. Şi era Sia mea!

5. „Flashlight” – pentru Jessie J

Pentru melodia asta nu am găsit decât un demo instrumental în care Sia face partea de backing vocals (păstrată în versiunea lansată oficial, din câte am înţeles). Aş fi vrut să aud şi versiunea ei, dar mă mulţumesc cu cea a lui Jessie J, care e minunată, face cinste cântecului. Melodia a fost compusă ca plan B pentru coloana sonoră a filmului „Pitch Perfect 2” (Sia e primul nume pe lista compozitorilor, deci e co-autoare a piesei, au mai mâzgălit şi alţii câte ceva pe portativul ăla, printre care şi Sam Smith). Prima propunere a fost piesa „Bird Set Free”, mai potrivită, în viziunea Siei, pentru un astfel de film, dar producătorii au ales în cele din urmă „Flashlight”. Piesa „pierzătoare” a fost introdusă pe albumul „This Is Acting”, cel alcătuit din melodii refuzate de alţi cântăreţi sau pe care Sia, slavă Domnului, n-a mai vrut să le înstrăineze.

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *