sâmbătă , 2 decembrie 2023

Topul speranței de viață în Europa. Românii trăiesc cu cinci ani mai puțin decât alte popoare

viata

Românii trăiesc astăzi cu 13 ani mai mult decât în anii 70, dar totuși, viața lor este cu cinci ani mai scurtă decât cea a altor europeni, susține Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).

„Conform ultimului raport OECD Health Data, România se află la finalul clasamentului european privind speranţa de viaţă. Deşi românii trăiesc cu 13 ani mai mult decât în anii ’70, ei trăiesc totuşi în prezent cu cinci ani mai puţini decât europenii”, declară reprezentanții ARPIM, citați de mediafax.ro.

Pe primul loc în clasament se situează Elveţia, cu peste 80 de ani speranţă de viaţă, urmată îndeaproape de Islanda şi Italia. În Ungaria, oamenii trăiesc în medie 73,3 ani, pe când bulgarii ajung în medie la 72,7 ani de viață. Lituania (71,1 ani) şi Letonia (70,9) sunt pe ultimele locuri şi sunt singurele ţari unde speranţa de viaţă este mai mică decât a românilor.

Explicația: investiția minimă în sănătate

„Speranţa de viaţă este direct proporţională cu investiţiile în sănătate şi tocmai de aceea poziţia României în acest clasament nu reprezintă o surpriză. Investiţia în medicamentele de ultimă generaţie este un factor al scăderii speranţei de viaţă. Cel mai recent raport EFPIA (European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations) arată că, la nivel global, între 40-59% din creşterea speranţei de viaţă pe o perioadă de aproximativ 10 ani se datorează medicamentelor inovatoare şi, poate cel mai important, accesului la aceste medicamente. Din păcate, inovaţia în România este pe lista de aşteptare, întrucât sunt mai bine de cinci ani de când nu au fost introduse spre compensare sau gratuitate terapii noi. Vorbim de medicamente de ultimă generaţie, care sunt mai eficiente, cu mai puţine efecte adverse, cu un grad de tolerabilitate mai mare şi, paradoxal, care implică cheltuieli mai reduse pentru bugetul Sănătăţii. Sunt medicamente în mare parte pentru bolnavii de cancer, de hepatită, diabet, cei cu boli cardiovasculare, pe scurt pentru bolnavii cronici care luptă în fiecare zi pentru supravieţuire”, a declarat Dan Zaharescu, Director Executiv Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).

Sorin Popescu, coordonatorul Grupului de comunicare ARPIM, spune de asemenea că speranţa de viaţă scăzută a românilor se justifică şi prin faptul că România se află pe ultimele locuri şi la alte capitole ale Sănătăţii.

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *