Cunoașteți entuziasmul acela pe care-l capeți când descoperi o carte extraordinară și vrei să spui tuturor despre ea, și vrei să rogi pe toată lumea s-o citească? Asta mi se întâmplă mie, acum, cu romanul de debut al scriitoarei americane Elizabeth J. Church, „The Atomic Weight of Love”.
Se spune că faptul că ai scris o carte nu te face scriitor. Abia după ce o scrii pe a doua, pe a treia, pe a cincea, și oamenii continuă să te citească, abia atunci ai libertatea de a te intitula „scriitor”. Dacă lucrul acesta poate fi valabil pentru mulți, în cazul autoarei de față, eu nu mai am nevoie de confirmări: Elizabeth J. Church e scriitoare în toată forța cuvântului, chiar dacă timp de peste 30 de ani a practicat Dreptul, iar „The Atomic Weight of Love” e prima ei carte. De altfel, am rămas surprinsă când am aflat asta, căci pe tot parcursul lecturii am avut impresia întâlnirii cu un povestitor experimentat, care stăpânește întru totul măiestria inventării de personaje, a dialogurilor, a descrierilor care te fac să crezi că ești și tu chiar acolo, în timpul și locul în care se întâmplă viața închipuită în carte.
Ficțiunea pleacă – așa cum se întâmplă mereu – de la un timp și un spațiu real, în care oamenii chiar au trăit, au fost fericiți și au suferit în egală măsură, dând contur unor destine care merită azi amintite.
Elizabeth J. Church / foto
Elizabeth J. Church s-a născut în Los Alamos, New Mexico, Statele Unite. Un loc care, poate, multora dintre noi nu ne spune mare lucru, dar care are o semnificație istorică ieșită din comun. În Los Alamos, în laboratorul național al Departamentului American pentru Energie, a luat naștere Proiectul Manhattan, care a dezvoltat prima armă nucleară: bomba atomică. Tatăl scriitoarei, chimist de profesie, a fost cooptat în proiect, lucrând în secret, alături de alte câteva zeci de mii de oameni de știință, la crearea celor mai distrugătoare arme folosite vreodată într-un război: „Little Boy”, bomba cu uraniu detonată la Hiroshima, pe 6 august 1945, și „Fat Man”, care a distrus, trei zile mai târziu, pe 9 august 1945, orașul japonez Nagasaki.
Mama scriitoarei, biolog, s-a alăturat soțului ei în Los Alamos, unde mii de alte femei s-au retras, în anii ’40, pentru a se dedica vieții de familie, despărțindu-se pentru totdeauna de gândul că ar putea avea vreodată propria carieră. Aceasta este sămânța poveștii din „The Atomic Weight of Love”.
Meridian Wallace este o adolescentă pasionată de studiul păsărilor, pasiune pe care-și dorește s-o transforme în profesie: vrea să devină ornitolog, să scrie cărți bazate pe observațiile ei și să contribuie astfel la lumea științei. În timpul liceului se îndrăgostește însă de profesorul ei de fizică, Alden Whetstone. Spun „însă” pentru că această bătaie neregulată a inimii, în prezența unui bărbat cu 20 de ani mai în vârstă decât ea, ticăie ca ceasul unei locomotive gata să schimbe macazul în viața femeii. Alden, unul dintre cei mai apreciați oameni de știință ai vremii, e recrutat să lucreze la Proiectul Manhattan, în Los Alamos, iar Meridian, cu care tocmai se căsătorise, îl urmează – cu gândul că e vorba de o ședere temporară și că se va întoarce curând la studii, căci fusese admisă la un colegiu foarte bun.
Știți deja că nu fac parte dintre cei care să vă strice bucuria unei cărți, cu o recenzie care să vă alunge curiozitatea. Romanul abia acum începe, și vă doresc să plonjați în el cu aceeași sete de lectură pe care am avut-o și eu când l-am descoperit. E o delectare! Nu e un roman despre război, deși acțiunea și personajele sunt direct implicate în Cel de-al Doilea Război Mondial și în Războiul din Vietnam. Nu e un roman de dragoste, deși ea e motorul în tot și-n toate. Nu e nici un roman feminist, deși trece prin câteva decenii bune, atingând și mișcarea de eliberare a femeilor, din anii ’60 și ’70. Aș spune că e o carte despre esența feminină: despre puterea de sacrificiu a unei femei și despre puterea ei de a iubi, cea mai mare din câte există.
„The Atomic Weight of Love” a apărut în mai 2016, la editura Algonquin Books, și o puteți comanda, în limba engleză, AICI.
Semnat de Corina Stoica