miercuri , 29 ianuarie 2020

Trei lucruri pe care le-am putea învăța de la americani

Midtown Atlanta – observați mizeria de nedescris! 🙂

Sunt în Statele Unite de doi ani. Nu e mult timp, dar e suficient cât să pot observa ce e bine și ce nu e în regulă aici, pentru mine. Ce vă pot spune este că lucrurile astea se situează la extreme, adică ce e bine e absolut grozav, iar ce e rău e groaznic! Sistemul de sănătate, de exemplu. Dar să nu ne enervăm, că vreau să vă povestesc azi despre trei dintre lucrurile bune care aici chiar sunt regulă și pe care, dacă le-am deprinde și noi, cred că am avansa enorm ca nație.

Curățenia

Doar în Germania și în Austria am mai văzut curățenie ca-n America. Acum mă exprim cam lax, că eu trăiesc în Georgia și am vizitat doar vreo șapte state. Pe restul nu le știu, însă peste tot pe unde am fost, e o curățenie de poți mânca de pe jos! Aproape niciodată nu văd pe străzi angajați care să se ocupe de asta, deci bănuiala mea e că oamenii, pur și simplu, nu fac mizerie. Nu doar că amenzile te dor rău de tot, dar dacă-ți trece prin cap să arunci ceva pe jos, ești considerat de-a dreptul nebun. Mai vezi, să zicem, câte un muc de țigară, probabil în vreo zonă retrasă, pe lângă vreun câmp, dar în orașe e bec. Coșuri de gunoi sunt la tot pasul, iar în zonele locuite sunt stații speciale cu pungi și coș pentru cei care-și plimbă câinii. Și care mereu strâng după animal.

Clientul lor chiar e stăpânul lor

E o chestie de mentalitate economică națională, care e valabilă în toate zonele comerciale, în orice domeniu în care cineva încearcă să vândă ceva. Ofertele sunt nenumărate, clienții sunt mulți și foarte pretențioși, așa că fiecare companie (pe care o duce capul și vrea să rămână în viață) se străduiește permanent să fie cea mai bună. E o concurență care a ridicat piața la un nivel pe care eu nu l-am mai văzut în altă parte.

Ești tratat regește în momentul în care te declari potențial client, vânzătorul îți oferă mostre, reduceri, bonusuri la orice, doar să cumperi de la el. Iar dacă nu-ți place, produsul se returnează ușor și-ți primești banii înapoi. Când e vorba de mâncare, întotdeauna ți se oferă o masă din partea casei, pentru data viitoare, doar să mai vii!

Clienții se câștigă greu și se păstrează cu multă grijă, iar comercianții de aici știu asta cel mai bine.

Calmul în trafic

Foarte rar aud aici claxoane în trafic. Foarte, foarte rar. La fel ca în Germania, unde am condus o perioadă destul de lungă, în State se merge calm cu mașina, pietonii au toate prioritățile din lume, claxonul e pentru situații excepționale, iar obiceiul nostru de a da flash-uri are aici cu totul alt motiv, nu „dă-te, băi, din calea mea!”. Dacă observi că un alt șofer a uitat să-și aprindă farurile, îi faci un semn din ale tale, dar altfel, fițele și golănelile cu care eram obișnuită acasă nu există. Se mai întâmplă și aici să-ți taie unul calea, dar e rar, în general lumea conduce foarte civilizat. Ah, să vă mai povestesc de autostrăzi și șosele…?

Sunt doar primele chestii care mi-au venit acum în minte. Pe de altă parte, sunt și lucruri pe care americanii le-ar putea învăța de la noi, sau cel puțin de la europeni, în general – pregătesc un articol și cred că lista va fi mult mai lungă. Degeaba, tot Europa mi se pare cel mai bun și mai frumos loc din lume.

***

V-a plăcut acest articol? Abonați-vă LaRevista.ro și la pagina noastră de Facebook!

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *

Navighează pana sus