Toată lumea știe că dragostea, respectul și comunicarea sunt condiții fără de care nici o căsnicie nu poate rezista prea mult. Există însă și câteva trucuri – e drept, mai neobișnuite – care pot ajuta un cuplu să trăiască într-o fericire perpetuă, cu toată utopia inerentă afirmației. Editorul Tim Dowling a pus pe hârtie câteva dintre ele, pentru cotidianul britanic The Guardian.
Culcă-te supărat, dacă așa vrei. S-a spus de multe ori că un cuplu nu ar trebui să lase o ceartă să-i strice bunăstarea, dar asta e un pic nerealist. Unele certuri sunt, prin natura lor, evenimente care cer să se desfășoare pe durata a două zile: miza e prea mare pentru ca cei doi să ajungă la un armistițiu până la ultimul ceas al serii. E ca și cum te-ai culca beat: a doua zi te trezești și te simți complet diferit, dacă nu mai bine.
Partea aceea pe care cuplul o afișează în public ar trebui să arate exemplar pentru ceilalți; cei doi ar trebui să fie șarmanți, fără a deveni enervanți; fericiți, fără să stârnească invidii; respectuoși unul cu celălat, dar fără scrobeli și crispări. Și, mai ales, toate aceste lucruri ar trebui să pară că nu presupun vreun efort. Oamenii știu că e greu să faci o căsnicie să meargă, dar nimeni nu vrea să te vadă muncind la asta. Ideea nu este că prefăcătoria este cheia unui mariaj fericit, dar dacă nici în public relația voastră nu dă bine, atunci în intimitate e foarte posibil să meargă și mai prost.
Nu faceți din timpul pe care îl petreceți împreună un moment prea special. Să petreci timp împreună e important, dar nu ar trebui să fie conștientizat astfel, căci ar putea crea presiuni. Nu trebuie să plănuiți un week-end la munte sau într-un alt oraș și să aprindeți lumânări parfumate de fiecare dată. Lucrurile normale, firești în traiul în doi, contează la fel de mult ca cele pe care le percepem drept deosebite, dacă nu chiar mai mult. Contează faptul că plimbați câinele, că luați micul-dejun, că faceți cumpărături, atâta vreme cât le faceți împreună.
Încercați să oferiți măcar senzația că sunteți onest. Când vine vorba de întrebări precum Par grasă în pantalonii ăștia? sau Cum îmi stă cămașa asta?, oricine apreciază un răspuns care pare sincer. Asta nu înseamnă neapărat că este un răspuns sincer.
Nu ieșiți de Valentine’s Day. În ce privește relațiile, 14 februarie este o seară pentru amatori, iar voi nu mai aveți nimic de demonstrat. În schimb, închiriați o masă pentru 13 persoane: veți avea tot restaurantul doar pentru voi.
Fiți o echipă. Pot apărea multe disensiuni într-o relație, dar faceți în așa fel încât să fiți uniți în fața forțelor exterioare – în probleme legate de bani, birocrație sau oameni din jur care se comportă stupid. Solidaritatea e vitală în condiții ca acestea, așa că luptați umăr la umăr, sau fugiți de probleme râzând, dar în nici un caz nu vă divizați în două tabere opuse.
Nu vă comparați relația cu a altora. Fiecare parteneriat de suflet este unic. Orice ați face pentru a o transforma într-o viață fericită e binevenit, chiar dacă vor fi mereu oameni care vor ridica o sprânceană când vă vor vedea, de exemplu, tricotând împreună.
Semnat de C.S.