Folosite în medicina naturistă şi în cosmetică, uleiurile esenţiale au proprietăţi curative deosebite, care le-au transformat în remedii foarte apreciate.
Uleiurile esenţiale se obţin din plante prin trei metode: presarea, distilarea şi extracţia cu solvenţi, fiecare potrivită pentru tipul de plantă ales. Pentru că în timp şi-au demonstrat eficacitatea, paleta lor de utilizări a devenit tot mai vastă. Astfel, uleiurile volatile sunt folosite astăzi cu încredere pentru ameliorarea unor afecţiuni de ordin fizic, dar şi psihic. Primul pas este să afli ce fel de uleiuri te pot ajuta. De exemplu, uleiul de muşeţel este un foarte bun antiinflamator, cel de piper negru stimulează circulaţia, cel de ienupăr încurajează eliminarea toxinelor, în timp ce uleiurile de levănţică, mentă şi rozmarin stimulează circulaţia şi acţionează precum nişte analgezice. Chiar dacă, uneori, rezultatele întârzie să apară, utilizarea zilnică a uleiurilor volatile va ajuta la ameliorarea durerilor, a iritaţiilor şi leziunilor şi va calma nervii agitaţi şi stările negative.
Cum le putem folosi
Sunt aliaţi pe care ne putem baza atunci când suferim de o afecţiune sau vrem să ne relaxăm, însă uleiurile volatile au câteva reguli de utilizare pe care e bine să le respectăm. Ele pot fi folosite în diferite feluri, şi fiecare metodă are particularităţile sale. Este important să le cunoaştem, pentru că astfel evităm eventualele reacţii adverse.
Inhalaţiile
- Sunt cele mai potrivite pentru tratarea problemelor respiratorii, a gripei şi răcelilor, dar şi pentru pregătirea tenului înainte de un tratament cosmetic. Într-un vas se toarnă un litru de apă proaspăt dată în clocot şi se adaugă trei sau patru picături de ulei. Acoperă-ţi capul cu un prosop şi stai aplecat deasupra vasului, inhalând uşor aburii.
Baia
- Ar trebui să fie un ritual de relaxare, şi atunci câteva picături de ulei esenţial care să-ţi înmiresmeze pielea este binevenit. Uleiul se adaugă cu puţin timp înainte de a începe baia, dar nu se toarnă direct, ci se diluează 4-6 picături într-o ceşcuţă de lapte. Peste laptele astfel preparat se adaugă apă caldă, se amestecă bine şi se toarnă în cadă.
Masajul
- Este o metodă foarte confortabilă pentru folosirea uleiurilor esenţiale şi în plus, persoana care beneficiază de el se bucură şi de o şedinţă de aromaterapie. În 15 mililitri de ulei de masaj clasic se adaugă 4-6 picături de ulei volatil. Nu depăşi doza recomandată, pentru că surplusul poate provoca iritaţii ale pielii.
Candela frumos mirositoare
- Este ideală pentru a schimba mirosul casei, pentru a împrospăta starea de spirit sau pentru a relaxa. În apa candelei se pun 3-5 picături de ulei şi se aprinde o lumânare.