Pe 18 octombrie 2014, la orele serii, nu vor apărea pe cer sky tracer-e dinspre Strada Semicercului 10. Luminile se vor îndrepta spre interior, mai exact spre noul spațiu denumit Studio BMR, unde se va juca o piesă de teatru intrigantă prin umorul cu accente noir: comedie romantică scrisă și regizată de Rodica Popescu-Bitănescu.
Încă o sală de spectacole în București?
Da și nu.
Da, pentru că managerii acestui nou spațiu de exprimare artistică (ce îl dublează pe cel de la nivelul străzii, unde se expune mai ales pictură) sunt susținători declarați ai teatrului independent ca formă de organizare și, mai ales, ca alternativă la divertismentul mainstream. Apoi încă un ”da” curajos, pentru că tot pictorul Bogdan Mihai Radu &Co. pariază pe dezvoltarea unei zone urbane decadente – ”numerele mici de pe Calea Griviței” – pe modelul celor similare din Occident, unde boema culturală sau liber-profesionistă a dat tonul unor schimbări de formă și de fond în areale dezafectate funcțional sau foste spații industriale, de pildă, ducând la creșterea calității vieții prin includerea în circuitele socio-culturale și – în consecință – prin dezvoltarea economică.
Nu, pentru că Studio BMR este un spațiu polivalent, deschis nu doar seratelor și spectacolelor private sau de tip underground, ci și cursurilor și atelierelor de diverse tipuri, închirierii pentru evenimente corporative ori organizării de manifestări care necesită un loc central și discret.
Are cimitirul o viață a lui?
Da, și încă una cu accente tragi-comice, așa cum le simte și vede Rodica Popescu-Bitănescu. Aflată la cea de-a treia exprimare prin scriitură dramaturgică, după ”Femei în tranziție” și ”Încă-i bine”, actrița ni se revelează prin această piesă drept un spirit profund, preocupat de chestiuni spirituale și răspunsuri la întrebări fundamentale despre viață și sensul ei, moarte și misterul ei etc..
De ce ar alege publicul Studio BMR pe viitor?
Iată 3 motive:
- Pentru că vor vedea aici spectacole deosebite, curajoase, ieșite din tiparele clasice.
- Pentru că vor trăi mai intens actul artistic, grație cadrului intim și apropierii fizice de actori.
- Pentru că atât la intrare, cât și la ieșire, vor putea să zăbovească într-o oază plină de culori și forme numită Galeriile BMR.
Mai multe despre spectacol
În comedia romantică „Viață de cimitir” se petrece o interacțiune, un dialog actual și inteligent între vii și morți. Vorbesc despre modul de viață, despre dragoste, gelozie, trădare, credință, demnitate, onoare. Moartea este tratată prin mijloace de comedie și multă iubire, oferind partituri foarte generoase actorilor. E comedie, e romantică, e filozofică, e horror. Este scrisă pentru oameni deștepți. Și românii sunt foarte deștepți pentru că la ” Viață de cimitir” sălile sunt arhipline. Pe de altă parte, spectacolul, care inflamează gândirea nu doar prin conținut, a ”dat foc” unor puritani cu ocazia reprezentării lui în nici un alt loc decât Cimitirul-Muzeu Bellu din București, pe 17 mai 2014, în cadrul „Nopții albe a muzeelor”.
Mai multe despre Galeriile BMR
Galeriile BMR – care, dincolo de îndrăzneala (și, de ce nu?, umorul) asemănării onomastice cu cea mai importantă instituție financiară a țării, poartă, de fapt, numele pictorului Bogdan Mihai Radu – își propun să fie o bursă a artiștilor plastici de orice vârstă și calibru. De oriunde! Pentru că, da, în contextul istoric actual (România, Uniunea Europeană, 2014) a vrea să rămâi în afara circuitului produselor artistice de pe continent și chiar globale este o atitudine periferică, perdantă.
Galeriile BMR reprezintă un spațiu expozițional polivalent care, pe lângă expunerea temporară a colecțiilor individuale sau de grup, vor păstra energia locului la cote ridicate prin organizarea constantă de cursuri diverse (vezi, de exemplu, „Prima lecție de pictură”), prin deschiderea atât către evenimentele comercial-corporatiste, cât și private etc.
„Deși demersul nostru poate părea eminamente pecuniar, fără să negăm dimensiunea lui intrinsec comercială, merită spus că ne facem din susținerea artiștilor tineri și/sau mai puțin cunoscuți o cauză sinceră”, spune Bogdan Mihai Radu.
Semnat de LaRevista.ro