joi , 24 septembrie 2020

Vier Pfoten: Conducătorii țării își instigă cetățenii la ură. Uciderea câinilor nu are efect pe termen lung

catei

Vier Pfoten, cea mai cunoscută organizație care luptă pentru protecția animalelor, a transmis azi Guvernului și Parlamentului României o soluție alternativă prin care străzile să fie eliberate de câini fără stăpân, fără ca aceștia să fie uciși.

Ca urmare a regretabilei tragedii petrecute recent în București, unde un copil a murit sfâșiat de câini vagabonzi, președintele Traian Băsescu a solicitat Parlamentului să autorizeze rapid prin lege uciderea a zeci de mii de câini fără stăpân. Premierul Victor Ponta a cerut la rândul său instituțiilor abilitate să scoată câinii fără stăpân de pe străzi. Pe acest fond, este posibil ca Parlamentul să ia o decizie în cursul acestei luni, o dată cu finalizarea legii de gestionare a populației canine inițiate în 2007. „Suntem impresionați de declarațiile emoționale și extremiste ale conducătorilor țării, care își instigă proprii cetățeni la ură și ucidere. Facem apel la un dialog rațional și constructiv. Oferim astăzi o soluție și ne așteptăm ca liderii acestei țări să o folosească”, a declarat Gabriel Păun, director de campanii la Vier Pfoten International.

Uciderea în masă a câinilor nu are niciun efect asupra cauzelor problemei: lipsa înregistrării și identificării, înmulțirea rapidă a câinilor sau nepedepsirea abandonului, consideră echipa Vier Pfoten. Tocmai de aceea, organizația folosește în programul „Animale fără Stăpân” metoda capturării și sterilizării: câinii fără stăpân sunt prinși, vaccinați antirabic, deparazitați, înregistrați și marcați cu crotal. „Echipele mobile ale Vier Pfoten au prins și sterilizat peste 10.600 de câini în București, însă eforturile noastre nu au fost dublate niciodată de cel al autorităților, nici  în tratarea cauzei, și nici a efectelor. E ca atunci când uiți un robinet deschis și ți se inundă casa. E logic ca mai întâi să închizi robinetul și abia apoi să începi să evacuezi apa”, explică Gabriel Păun.

Reprezentanții Vier Pfoten mai spun că uciderea animalelor nu are un efect pe termen lung, deoarece, după numai o generație, locul lor va fi ocupat de alți câini și pisici. Organizația Mondială a Sănătății (OMS), Organizația Mondială a Sănătății Animalelor (OIE), precum și alte organizații susțin această variantă ca singura metodă umană, cu eficiență demonstrată pe termen lung, pentru controlul populației de animale fără stăpân.

„Soluția complexă oferită de Vier Pfoten atacă atât cauza, cât și efectul. Autoritățile au încercat până acum doar uciderea în masă și aplicarea unor programe de sterilizare, însă inconsistente. Toate acestea costă bani. Soluția eficientă este oprirea abandonurilor și un control real asupra situației de pe străzi”, cred reprezentanții Vier Pfoten. Stoparea abandonurilor, continuă aceștia, se poate face printr-un set complex de măsuri legale care includ: microciparea și înregistrarea obligatorie a tuturor câinilor, cu sau fără stăpân, sterilizarea obligatorie a câinilor (cu excepția celor cu valoare canină), pedepsirea în mod real a abandonurilor și încurajarea adopțiilor. Pentru a obține controlul asupra populației de câini fără stăpân, programul de sterilizări trebuie să fie aplicat la nivel național și în ritm accelerat. Câinii trebuie să fie luați treptat de pe străzi, duși în centre speciale și pregătiți pentru adopție. „Mass media, politicienii și autoritățile ar trebui totodată să facă un efort comun pentru a încuraja programele de adopție”, spun reprezentanții organizației.

„Oamenii nu sunt conștienți de faptul că uciderea unui animal este interzisă prin lege”

Vier Pfoten își exprimă îngrijorarea cu privire la faptul că, pe fondul ultimelor instigări, uciderea câinilor prin metode brutale, precum violența fizică și otrăvirile, a scăpat de sub control. Poliția pare să ignore complet comiterea acestor cazuri barbare de eliminare a câinilor. „În mod evident, oamenii nu sunt conștienți de faptul că uciderea unui animal este interzisă prin lege, iar poliția se preface că nu vede. Poliția trebuie să acționeze imediat, ori vom aduce aceste cazuri în justiție, sub acuzația de crimă”, a adăugat Păun.

Vier Pfoten solicită Parlamentului României să nu se lase influențat de evoluția emoțională din ultima săptămână a problemei câinilor fără stăpân și să acționeze rațional, adoptând o lege care să reprezinte o reală rezolvare a problemei și care să evite uciderea în masă. De asemenea, Vier Pfoten solicită poliției să aplice legea pentru a opri și pedepsi cazurile de ucidere ilegală a câinilor.

În urmă cu o săptămână, Ionuț Anghel, un băiețel în vârstă de patru ani, a murit după ce fusese atacat de mai mulți câini maidanezi, în apropierea parcului Tei din Capitală. Ca urmare a acestei tragedii, primarul Sorin Oprescu a inițiat organizarea unui referendum privind omorârea câinilor fără stăpân din București, al căror număr a ajuns la 64.000. Însă, între timp, o parte a societății civile – actualmente divizată în două tabere adverse, a celor care susțin uciderea cățeilor și a celor care consideră că există soluții civilizate pentru eliminarea acestei probleme – a luat atitudine, pe cont propriu și în mod ilegal, împotriva câinilor fără stăpân, omorând, discreționar, animale ale străzii din mai multe orașe, fie prin lovire, fie prin otrăvire.

Referendumul privind uciderea câinilor fără stăpân din București ar trebui să aibă loc în luna octombrie.

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *

Navighează pana sus