miercuri , 29 noiembrie 2023

Virgil Ianțu: „În multe domenii diletanţii sunt cap de afiş, dar pe lângă ei există şi valori”

Virgil

Nu mai este pe „sticlă” în perioada aceasta, dar asta nu înseamnă că Virgil Ianțu nu are mereu câte un proiect în pregătire. Unul dintre ele se bucură deja de atenția publicului – este vorba despre platforma care poartă numele prezentatorului TV, virgiliantu.ro. În interviul de mai jos, Virgil ne-a vorbit despre implicarea sa în mediul online, precum și despre televiziune, muzică și familie.

Ultima oară când ne-am întâlnit pentru un interviu, te pregăteai să te întorci în televiziune. Cât de greu este, în zilele noastre, să-ţi găseşti locul şi rostul într-un loc de muncă pe care să-l iubeşti? 

Din fericire, eu am muncit cu plăcere oriunde am activat. Pentru mine contează foarte mult mediul şi oamenii cu care muncesc. Pe colegi încerc să-i transform în prieteni, iar munca încerc să o transform în distracţie. Aici se poate ajunge numai prin seriozitate, rigoare şi încredere. Dacă eşti înţeles aşa, este bine şi atunci lucrurile funcţionează în timp, dar dacă pentru cei cu care lucrezi este prea greu de dus, intervine despărţirea. Aşadar, nu ştiu dacă e greu sau uşor să-ţi găseşti locul. Eu mi l-am găsit de mult.

Cum au curs pentru tine ultimele luni, cu ce te-ai ocupat?

În ultima vreme am fost implicat în dezvoltarea online şi cred că datorită oamenilor cu care lucrez la acest proiect, a ieşit un lucru foarte bun şi frumos, www.virgiliantu.ro.

De asemenea, ceea ce nu ştie foarte multă lume, am un proiect în desfăşurare alături de domnul Radu Gabriel, un program de training pentru zona corporate. Se cheamă Acting în business şi este ceva mai inedit, extrem de interactiv, fără prezentări în Powerpoint şi lecţii de învăţat.

Am în plan şi o surpriză pentru publicul românesc, însă mă opresc aici… Mai e puţin şi o să vedem cu toţii despre ce este vorba.

Mai colaborezi cu Nicu Alifantis şi cu Teatrul Metropolis?

Cu Nicu Alifantis colaborez în multe direcţii, cea mai recentă fiind ultimul album pe care se pregăteşte să îl lanseze şi care se numeşte „Mozaic”. Va fi un album divers, surprinzător şi foarte bogat. Se lansează în mai şi vom avea două concerte de lansare.

Te vezi făcând din muzica principală ta preocupare, azi?

Da, deşi cred şi în televiziune, asta dacă acest cuvânt, concept este respectat. Cred că lucrurile se pot îmbina armonios. Niciodată nu am forţat întâmplarea lucrurilor. Totul se întâmplă atunci când trebuie, chiar dacă pe moment nu înţelegem sensul său motivul.

Ce părere ai despre faptul că toate concursurile de talente par să legitimeze ideea că oricine, dacă are un pic de înclinaţie, poate deveni artist? Mi se pare doar mie, sau peisajul muzical a devenit un loc în care se poartă amalgamul dintre profesionişti şi amatori?

În multe domenii diletanţii sunt cap de afiş, dar pe lângă ei, din fericire, există şi valori. Asta se întâmplă şi în muzică. Dacă eşti interesat de valoare, o cauţi şi o găseşti. E adevărat că ai nevoie şi de puţin ajutor, dar trăim o perioadă în care trebuie să ne descurcăm noi, cu educaţia şi cu mijloacele noastre, asta dacă nu vrem să luăm de bun ce e rău.

Regreţi vreo ofertă TV refuzată de-a lungul anilor?

Nu. Dacă am refuzat ceva, asta înseamnă că era o ofertă profesională ce trebuia să treacă pe lângă mine. Ştiu foarte bine ce fac atunci când refuz ceva. Când accept se mai întâmplă să fiu dezamăgit, dar se întâmplă rar şi trece repede.

Dacă ai avea buget nelimitat şi libertate editorială totală, ce fel de emisiune ai face astăzi?

Sunt multe formate noi foarte apreciate în lume şi care îmi plac. Nu ştiu acum. Având în vedere că am avut şansa să prezint vreo zece formate diferite până azi, dacă îmi dai mână liberă, fac o televiziune în care schimb tot sistemul valoric de referinţă.

Care sunt emisiunile tale preferate? Şi cine ţi se par cei mai buni oameni de televiziune? 

Jay Leno cred că este cel mai bun prezentator TV, sau mai bine zis, este pe gustul meu. La noi, Bartos este perfect pentru „Vocea Romaniei”, iar emisiuni preferate… „România, te iubesc!”.

Care e lucrul care te nemulţumeşte cel mai mult la televiziunea românească?

În general, la Televiziunea din România îmi lipseşte într-un procent mult prea mare, televiziunea. Dar sunt excepţii în care în televiziune se face şi televiziune.

Să spunem că ai fi un dictator care ar impune un program naţional de patru ore pe zi. Ce fel de program ai alege?

O miră permanentă cu poza mea. Dacă sunt dictator, nu pot să-mi doresc altceva. Ce, nu ar fi fain?

Cât de mult contează aspectul fizic atunci când lucrezi în televiziune? Tu ce faci ca să te menţii proaspăt şi atrăgător?

Asta cu atracţia cred că ţine de mai mulţi factori, dar nu mă pricep, nu mă bag. Legat de aspectul fizic, cred că şi dacă un om este capabil, înzestrat, trebuie să îndeplinească un minim de calităţi fizice. Cred că trebuie ţinut cont de aspect. Dacă tot apari, din respect pentru public, trebuie să o faci într-un anumit fel. Nu cred că haina îl face pe om, în schimb, cred totuşi ca un om de televiziune este dator să îşi aleagă bine haina.

Crezi că fericirea trebuie construită într-o relaţie sau ea vine sau nu, pur şi simplu, din din dragostea pe care o are unul faţă de celălalt?

Cred că în timp, ambele părţi trebuie să îşi recunoască propriile defecte şi să îl ajute pe celălalt să i le accepte. Mai cred şi că trebuie să înţelegem că suntem diferiţi şi că nu ne dorim întotdeauna aceleaşi lucruri. Se mai întâmplă şi ca un lucru să fie altfel decât îl vedem noi, dacă e privit din altă perspectivă. Dar aceste lucruri te preocupă… numai dacă iubeşti.

Care e cel mai important lucru pe care l-ai învăţat de când eşti tată?

Am învăţat să ascult. Pentru un copil este foarte important să fie ascultat. El are nevoie de atenția si de afecţiunea părinţilor. Trebuie să ne ascultăm copiii şi să le dăm credit.

Dacă ţi-ai privi propria viaţă din afară, acum, ce sfat ţi-ai da?

Sper să mai dureze până să ajung în ipostaza asta.

Ce-ţi doreşti cel mai mult pentru anul ăsta?

Să fim sănătoşi şi să ne bucurăm unii de ceilalţi. A, şi să nu vină iar sfârşitul lumii, că nu sunt total pregătit.

Foto: Alex Gâlmeanu

Semnat de

Un comentariu

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *