miercuri , 4 octombrie 2023

Vivaldi, Haydn şi Mozart, pe scena Sălii Radio

Gabriel Bebeselea

O călătorie muzicală de la barocul lui Vivaldi – celebrul creator al suitei „Anotimpurile” – la clasicismul lui Haydn şi al genialului Mozart este ceea ce vă propune Orchestra de Cameră Radio, în concertul prezentat miercuri, 21 octombrie  (19.00), la Sala Radio.

Evenimentul se va derula sub bagheta dirijorului Gabriel Bebeșelea, care a fost recent distins cu Premiul I şi alte trei premii speciale la ediţia a VI-a a Concursului Internaţional Lovro von Matačić organizat la Zagreb, Croaţia.

„Punctul culminant” al serii va fi reprezentat de unul dintre cele mai cunoscute imnuri sacre: Gloria, creaţie a barocului muzical semnată de Vivaldi. Monumentala partitură va fi interpretată cu participarea sopranei Rodica Vică, a mezzosopranei Maria Jinga şi a Corului Academic Radio, pregătit de dirijorul Dan Mihai Goia. Concertul de la Sala Radio reuneşte aşadar trei dintre cei mai prolifici compozitori ce au marcat istoria muzicii. Seara va debuta cu uvertura operei LIsola disabitata (Insula pustie), semnată de Haydn, care a creat în aproape toate formele muzicale ale timpului său: a scris 104 simfonii, aproximativ 90 de partituri pentru cvartet de coarde, 62 de sonate pentru pian, 23 de opere ş.a.

În aceeaşi seară veţi asculta – în interpretarea Cristinei Anghelescu, solistă a Orchestrelor şi Corurilor Radio – şi Concertul nr.1 în si bemol major pentru vioară şi orchestră semnat de Mozart, un alt mare compozitor surprinzător prin geniul său prolific:  în doar 35 de ani de viaţă a compus peste 600 de lucrări (41 de simfonii, 27 de concerte pentru pian şi orchestră, opere, sonate etc.). Seara se va încheia cu Gloria, partitura lui Vivaldi, care, deşi este asociat în primul rând suitei „Anotimpurile”, a compus aproximativ 770 de lucrări!

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe internet pe www.radiorormaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro. Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărtureşti, Humanitas, în benzinăriile OMV şi la casa de bilete a Sălii Radio.

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *